Forskning
Museet har siden 2009 haft et formaliseret samarbejde om bl.a. forskning med Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet. Det har gjort det muligt at tiltrække større forskningsopgaver og -bevillinger.
I statsministerens tale til Godhavnsdrengene og de andre børnehjemsbørn, som har været udsat for svigt under deres anbringelse, blev det sagt, at dørene til de mørke kapitler i dansk socialhistorie nu skulle åbnes, og der skulle kastes lys på fortiden. I den forbindelse har regeringen nu valgt at igangsætte en udredning, som skal undersøge, om anbragte under det, som blev kaldt sær- og åndssvageforsorgen, blev udsat for svigt og overgreb i den periode, hvor staten førte tilsyn. En udredning, som det er besluttet, at Danmarks Forsorgsmuseum skal forestå.
Udredningen, der løber frem til 1. november 2021, vil ud fra arkivstudier, interviews med tidligere anbragte, pårørende og ansatte og eksisterende forskning bl.a. behandle følgende:
- Den historiske kontekst for beslutning om nedsættelse af sær- og åndssvageforsorgen.
- De generelle forhold på de tilknyttede institutioner for tidsperioden 1933-1980 – her med særligt fokus på perioden 1950-1980.
- Livsforholdene for de anbragte børn, unge og voksne under deres ophold på en af sær- og åndssvageforsorgens institutioner.
- En kortlægning af de målgrupper, som var omfattet af sær- og åndssvageforsorgen.
- Et særligt fokus på svigt og overgreb, som f.eks. fysiske/seksuelle overgreb, psykisk vold, alvorlige mangler ved den lægelige, praktiske eller følelsesmæssig omsorg.
- Statens tilsynsforpligtigelse og praksis.
- En kortlægning af de oplevelser, traumer og sekundære traumer og dermed konsekvenser for de berørte børn, unge og voksne. Herunder også konsekvenser for de berørte af de fysiske indgreb, som blev udøvet inden for rammerne af datidens lovgivning.
Udredningen forankres hos Danmarks Forsorgsmuseum efter aftale med Social og indenrigsministeriet ved leder Sarah Smed og professor Klaus Petersen fra Center for Velfærdsstatsforskning (SDU). Et hold af eksperter og fagfolk tilknyttes herunder professor Poul Duedahl (Aalborg Universitet), seniorforsker Mette Seidelin (Rigsarkivet) samt de videnskabelige assistenter, Line Poulsen, Rasmus Greve og Annemarie Borregaard (Danmarks Forsorgsmuseum).
Mennesker, som har været anbragt, ansat eller pårørende i den pågældende periode, og som gerne vil bidrage til udredningen, kan kontakte Sarah Smed på .
Godhavnsrapporten
I 2011 udkom Godhavnsrapporten: En uafhængig granskning af en række klager rejst af tidligere anbragte børnehjemsbørn over forholdene på 19 danske børnehjem i perioden 1945-1976.
Undersøgelsen omfattede et grundigt interview- og arkivstudium og blev finansieret af Socialministeriet.
Anbragt i historien
Fra 2012-2015 undersøgte museet livet og vilkårene for børn og voksne, som har været anbragt på børnehjem, psykiatriske hospitaler, åndssvageforsorgens institutioner, arbejdsanstalter, forsorgshjem og institutioner for blinde, døve, vanføre og epileptiker i projektet "Anbragt i historien". Et projekt finansieret af satspuljemidlerne ved Socialstyrelsen.
Projektet udmundede i en rapport, som du kan finde her.
Rapporten danner grundlag for bogen "På kanten af velfærdsstaten", som udkom i november 2015.
Velfærdshistorier fra kanten
Forskningsprojektet "Velfærdshistorier fra kanten" løber fra 2015 til 2018. Her skal museet sammen med Fængselsmuseet og Center for Velfærdsstatsforskning fra Syddansk Universitet arbejde med at skabe en mere balanceret og inkluderende fortælling om socialt udsatte i det danske velfærdssamfund.
Projektet skal udbygge den empiriske viden om udsatte gruppers historie, skabe eksperimentel museumsformidling i samspil med både forskere og socialt udsatte samt udvikle modeller for, hvordan museer og socialt udsatte kan samskabe historieforskning og -formidling.
Titel: Ph.d. studerende og historiker.
Projekt: ”Hvem troede de egentlig jeg var?” tager empirisk afsæt i børnehjemsjournaler og interviews med tidligere børnehjemsbørn, der har været anbragt på børnehjem i perioden 1945-1980 - to meget forskelligartede kilder med forskellige perspektiver og ofte modstridende fortællinger om den samme anbringelse.
Susanne Kemp
Send mail
22 77 46 55
Titel: Postdoc og litterat.
Projekt: "Litterære stemmer på fattiggården" handler om litteratur om socialt udsatte - litteratur, som kan hjælpe os med at fortælle historien fra et individperspektiv.
Susanne Kemps tilknytning til projektet er formelt afsluttet. Hendes andel indgår i det færdige projekt.
Sarah Smed
Send mail
62 17 68 26
Titel: Leder af Danmarks Forsorgsmuseum og historiker.
Projektet: Sarah Smed undersøger i projektet "Formidling på kanten", hvorledes museer kan formidle en mere balanceret, inkluderende og debatskabende formidling om og med socialt udsatte og/ eller tidligere anbragte eller indsatte.
Stine Grønbæk Jensen er uddannet antropolog og forskningsprojektet indgik i hendes ph.d.-studie.
På Mindemandagene fik hun muligheden for at få et unikt indblik i, hvordan man husker sin børnehjemstid.
Her er det Peer Balken, der fortæller.
Som led i Mindemandagene opfordredes deltagerne til at medbringe en betydningsfuld genstand med tilknytning til deres børnehjemstid.
Peer medbragte sit skolebevis fra Godhavn. Det eneste "bevis", som han har fået gennem hele sit liv, og som derfor har stor betydning for ham. Samtidig ved Peer dog også, at der er fejlagtige oplysninger. Bl.a. kan han tydeligt huske, hvor stolt han var over en god karakter i matematik, som på beviset er ændret af læreren til en dårligere karakter.
Øverst fra venstre: Professor, leder af Center for Velfærdsstatsforskning på SDU Klaus Petersen, Ph.D.-studerende Jacob Knage Rasmussen, museumschef Esben Hedegaard, daværende museumsformidler og cand.pæd. i materiel kulturdidaktik Ena Paetsch Wiig, leder af Danmarks forsorgsmuseum Sarah Smed, Dr. Bernadette Lynch, postdoc. Susanne Kemp og postdoc. Stine Grønbæk Jensen.
Dr. Bernadette Lynch (i midten) er international ekspert i museologi og har bl.a. udviklet banebrydende projekter med brugerinddragelse på museer over hele verden.
Den 12. april 2016 besøgte hun Forsorgsmuseet, hvor hun delte ud af sin store viden til de hårdtarbejdende forskere og formidlere. Dr. Bernadette Lynch var inviteret til Svendborg i forbindelse med forskningsprojektet
"Velfærdshistorier fra kanten" (støttet af Veluxfonden).