Støt museet
Vi sætter stor pris på din støtte.
Museet i dag
På museet får du adgang til en ellers ofte skjult eller glemt del af historien. Historien om de mange mennesker, som har levet eller lever på samfundets skyggeside.
Museet arbejder med at bevare, forske i og formidle samfundets forsorg som den har udspillet sig på så forskellige institutioner som f.eks. børnehjem, fattiggårde, arbejdsanstalter og alderdomshjem – med særligt fokus fra midten af 1800-tallet og frem til i dag.
Her er åbne døre ind til dele af vores samfunds historie, som ellers har været skjult bag mure, pigtråd og tabuer. Her fortælles de fattiges, de fysisk eller psykisk syges, de hjemløses, de ensommes, de udstødtes og de forældreløses historier.
En anbringelse inden for forsorgen har ofte betydet en placering uden for samfundet og historieskrivningen.
Danmarks Forsorgsmuseum ønsker at give de mennesker, hvis historie ikke er blevet eller bliver fortalt, en plads i historien.
Find vej
5700 Svendborg
Åbningstider
Parkering
Priser
Entré 2024
Voksne: 95 kr.
Studerende: 75 kr.
Børn under 18: gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.
Cafe og butik
Café
I caféen kan du købe kolde og varme drikke, som du kan nyde, mens du sidder og lader indtrykkene fra dit museumsbesøg bundfælde sig. Vi sælger også chokolade men vi har ikke salg af sandwich, kager eller brød.
Fra april til september forhandler vi forskellige varianter af de lækre, økologiske Skarø Is.
Du er velkommen til at tage madpakke med og spise den hos os eller selv medbringe kage til kaffen. Der er borde og bænke, både i gården og haven til fri afbenyttelse. Du er også velkommen til at låne et picnictæppe og spise din madpakke i haven.
Billetsalg og butik
Forsorgmuseets billetsalg og butik ligger sammen med caféen i Fattiggårdens vestvendte bygning, der før fungerede som kapel i Fattiggårdens tid.
I butikken kan du blandt andet købe museets årbøger, Fattiggårdsbogen og bøger relateret til forsorgshistorien – før og nu. Vi har også krus, specielt designet til Forsorgsmuseet og en pin som souvenir. Det er også muligt at købe en af de flotte kokosmåtter, museets frivillige har vævet i værkstedet i Arbejdsafdelingen. Når det er sæson, kan du købe en fin pelargonie med hjem. Det er stiklinger af de oprindelige pelargonier på Fattiggården. I sin tid var der rigtig mange pelargonier af sorten “Langelands Rose” på Fattiggården. Vi har også fine varer fra Butik Unik og Grønnemoseværkstederne, der er produceret med fokus på socialt ansvar.
Fra april til september forhandler vi forskellige varianter af de lækre, økologiske Skarø Is.
Der tages forbehold for udsolgte varer.
Handicapforhold
Museet har til huse i de oprindelige bygninger, der var Fattiggården. Den var i drift fra 1872 til 1974. På museet prioriterer vi at give alle de bedste muligheder for at færdes på stedet. Museet blev renoveret i 2009 og gjort handicaptilgængelig. Der er gode adgangsforhold til og imellem de to bygninger med udstillinger og receptionen med billetsalg, butik og café. Der er niveaufri adgang med dørautomatik i udstillingsbygningerne og tilgængelig café og toiletfaciliteter. Der er elevator i begge bygninger, som gør det muligt at få adgang til udstillingerne på 1. sal i begge bygninger. Det er nemt at komme rundt med kørestol og rollator i stueetagen og på 1. sal.
Desværre er der ikke elevator til den øverste etage (det tidligere fnatloft), hvor udstillingen ”Syv Fattige Børn” vises. Det umuliggjorde fredningen af bygningerne.
Parkering og ledsagekort
Foran museet er der en p-plads forbeholdt handicapparkering. Gæster med ledsagekort kan gratis få én ledsager med på Danmarks Forsorgsmuseum.
Se mere på Godadgang.dk
Danmarks Forsorgsmuseum er oprettet i mærkningsordningen God Adgang, som omfatter 7 forskellige handicapgrupper med hver deres behov for tilgængelighed. På godadgang.dk kan du finde yderligere oplysninger om de fysiske adgangsforhold til museets bygninger og udearealer.
Reportage i Handicap-Nyt
Landsformand for Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, og redaktør på Handicap-Nyt, Bente Rødsgaard, har besøgt Danmarks Forsorgsmuseum. Læs deres reportage i den seneste udgave af Handicap-Nyt (se side 48).
Undervisning
Undervisningsforløb
Vi anbefaler, at I booker en dialogbaseret omvisning eller et af vores særligt, tilrettelagte aktivitetsforløb med vores dygtige formidlere. En omvisning varer ca. 1 time, mens I skal afsætte 2-3 timer til et aktivitetsforløb. En omvisning koster 700 kr. og et forløb 1.000 kr. Entré for elever og lærere er gratis ifm. omvisning og forløb. Alternativt kan I besøge museet på egen hånd.
For grupper
Omvisninger for grupper
Når I booker en rundvisning , er det vigtigt for os, at vi kender jeres ønsker for besøget. På den måde kan vi bedst guide jer ift. de muligheder, vi tilbyder og sørge for, at I får en god museumsoplevelse. En omvisning varer ca. 1 time og kan bookes, når museet har åbent i perioden februar-december. Museet er lukket for besøg og modtager ikke bookinger til afholdelse i uge 51-52 og hele januar.
Historierne
På en tur rundt i Svendborgs købstads fattig- og arbejdsanstalt fra 1872, får I både indsigt i formålet med de love og regler, der dannede grundlaget for anstalten, og i hverdagslivet bag de fængselslignende mure.
I kommer rundt og ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. I ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. I oplever også, hvor de indlagte kom i bad, hvor de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.
Vi formidler forskellige tiders socialpolitiske tanker for jer, og fortæller historier om forsorgens menneskeskæbner, mens I går på opdagelse i de historiske bygninger og særudstillingerne.
Målgrupper
På Danmarks Forsorgsmuseum tilbyder vi forskellige slags rundvisninger – både med fortællinger og med aktiviteter undervejs. Målrettet lige fra private til turistgrupper og fra elever i grundskolen til voksne på faguddannelser. Vi har ikke et minimumsantal for en gruppe. Til gengæld kan der maks. være 26 personer pr. rundviser, da rummene er små, og alle gerne skal kunne høre.
Nordens bedst bevarede fattiggård er rammen for vores rundvisninger, og vi vil gerne give jer en nærværende oplevelse af livet for de mennesker, børn som voksne, hvis skæbne dikterede et behov: At få en hjælpende hånd.
Formidlerne
Museets formidlere har alle stor viden om livet på Fattiggården, og fortæller engageret og med plads til spørgsmål og debat undervejs. Nogle af museets formidlere har desuden personlige erfaringer, fra fx sygdom, anbringelser, misbrug, psykosocial skade eller andre menneskelige og samfundsøkonomisk tunge problematikker. I rundvisninger med et nutidigt perspektiv inddrager de deres personlige erfaringer og spejler dem i de sidste 150 års udvikling i socialpolitik og menneskesyn.
Ring og hør nærmere – så vi sammen kan tilrettelægge en unik museumsoplevelse for jer.
Museumsforeninger
Få en særlig oplevelse med en af vores dygtige rundvisere. Book en rundvisning til din forening, familieturen, firmaudflugten, busrejsen – alle kan booke en rundvisning, uanset hvor mange I er.
Booking skal ske min. 14 dage før jeres besøg.
Arv og donationer
Få en særlig oplevelse med en af vores dygtige rundvisere. Book en rundvisning til din forening, familieturen, firmaudflugten, busrejsen – alle kan booke en rundvisning, uanset hvor mange I er.
Booking skal ske min. 14 dage før jeres besøg.