VIKING

Det smukke skib blev bygget i 1897 og fungerede som krydstoldjagt indtil 1904

VIKING er et helt særligt skib. Det er en krydstoldjagt fra 1897 – en smuglerjæger, der ikke skulle sejle med last, men var bygget til at indhente lastførende skibe og kontrollere dem. 

Alle krydstoldjagterne var bygget til fart og manøvredygtighed, og det gør dem til fortrinlige sejlere, også den dag i dag.

Krydstoldvæsenet var det sejlende toldvæsen. Ombord på krydstoldjagt XVI, som VIKING hed dengang, var der fire mand og en dreng. Mandskabet var udrustet med pistoler, huggerter og sabler, der altid blev båret under bording af fartøjer.

Det smukke skib blev bygget i 1897 af skibsbygmester N. F. Hansen i Odense og var i tjeneste som krydstoldjagt indtil 1904. Den oprindelige aptering omfattede et lukaf forude til to sømænd, kabys med komfur, salon og kamre til krydstoldassistenten og krydsbetjenten.

Krydstoldvæsenet blev nedlagt i 1904. Alle krydstoldjagterne blev solgt. I årene herefter fik XVI navnet VIKING, vi ved ikke af hvem.

VIKINGs Bådelaug

Et bådelaug på ca. 30 medlemmer tager sig af VIKINGs vedligeholdelse og sejler ture med kommunens gæster og museets medlemmer.

Kontakt Bådelauget

Vil du høre mere om VIKINGs Bådelaug, er du velkommen til at kontakte formand Thorkild Madsen på mail: viking.toldkrydser@gmail.com eller telefon 2098 4466.

Hvor ligger VIKING?

VIKING er fortøjet ved træskibsbroen ud for  Det Gule Pakhus i Svendborg.

Sejladser

I sejlsæsonen tilbyder VIKINGs bådelaug en række sejladser. De er forbeholdt medlemmer af Museum Sydfyns støtteforening Svendborg.

Der er begrænset antal pladser pr. tur. Derfor trækkes der lod om pladserne. På den måde får flest mulige medlemmer fornøjelsen af en sejltur med det smukke træskib. Læs mere.

En gave fra “Mølle-Marie”

I 1917 blev VIKING købt af familien Petersen, der ejede Svendborg Havre- og Boghvedemølle, der var kendt for deres Foska-gryn. Datteren i familien, Marie Petersen, kastede sin kærlighed på VIKING. De 64 stykker messing ombord blev pudset konstant. Frem til 1970’erne tilbragte hun sommeren ombord. ”Mølle-Marie” som hun blev kaldt, sejlede ikke selv, men havde besætning til det.

Marie Petersen testamenterede VIKING til Svendborg Museum i 1979. Rygterne i byen sagde ellers, at Marie Petersen ved sin død skulle brændes sammen med skibet – ligesom vikingerne.

Svendborg Museum førte VIKING tilbage til sit udtryk som krydstoldjagt. Bl.a. fik skibet sin rorpind tilbage. I 2022 fejrede VIKING sin 125-års fødselsdag.

Fakta om VIKING

Bruttotonnage: 19,57 tons
Længde:
45 fod
Bredde:
14 fod
Dybgang:
7’12 fod