PINGVINEN
Den smukke spidsgatter er bygget i 1949 og i de bedste materialer
PINGVINEN er en halvåben spidsgatter, bygget i 1949 hos bådebygger John Madsen i Strandhuse ved Svendborg efter tegning af Georg Berg. Den var bestilt af skibsreder Knud Lauritzen, manden bag Kogtved Søfartsskole ved Svendborgsund.
Skibsreder Knud Lauritzen sejlede båden i mange år. Både han og hans kone var tilhængere af det, vi vel i dag kalder ”simple living” – hun var datter af en af spejderbevægelsens ledende kræfter – så bådens åbenhed og primitive aptering var lige efter deres hoved.
Korrespondancen mellem Knud Lauritzen og bådebyggeren, viser, at der ikke skulle spares på noget. Båden skulle bygges i de bedste materialer – og kraftigt. Så klædningen er 5/4” lærk på askesvøb og egespant – og kølboltene er i rustfrit stål – en sjældenhed i de år. Prisen blev 12.000 kr.
PINGVINEN fik bermudarig, og Bergs oprindelige konstruktion blev modificeret noget, idet der blev lagt 20 cm dødtræ mellem køltræet og kølen, så båden i stedet for en dybgang på 110 cm kom op på 130.
Familien Lauritzen sejlede gennem mange år lange sommer- og weekendture med deres fem børn og klarede sig fint med det der var.
PINGVINENs Bådelaug
Et bådelaug på 4 medlemmer tager sig af PINGVINENs vedligeholdelse og sejladser.
Kontakt Bådelauget
Vil du høre mere om PINGVINENs Bådelaug, er du velkommen til at kontakte formand Erik Stoumann på telefon 2133 3050.
Hvor ligger PINGVINEN?
PINGVINEN er fortøjet ved træskibsbroen bag Det Gule Pakhus i Svendborg, også kaldet Mudderhullet.
Vidste du at
Materialerne er lærk på ask og eg
Det er en encylindret Yanmar Diesel motor
Der er to køjepladser i cockpit og en snæver under fordækket. Man kan dog hænge dørken op på lister på køjesiderne i cockpittet og lægge en madras på – så er der 3 gode køjepladser udover den under fordækket.
Udstyret består af oprindelige petroleumslanterner i kobber, storsejl i bomuld, tilsynsbog fra 1949 og signalflag fra 1940’erne.
I modsætning til Bergs typiske spidse stævne har PINGVINEN en mere buttet og bærende stævn op mod dækket, men skarpere i vandlinien. Mere typisk for Berg er den enkle rig: Ingen strut eller salingshorn – kun forstag og vanter – og ingen agterstag.
48 år med PINGVINEN
Kirsten Lund og hendes mand købte båden i 1967. I sin tid som ejer har Kirsten Lund haft den indstilling, at alt på båden skulle være perfekt og så oprindeligt som muligt. Et eksempel er bådens gamle redningskrans, der var blevet noget miserabel. Kirsten sendte den til Ebbes Værft i Marstal, hvor den blev ombetrukket med lærred – håndsyet – og fik nyt 3-slået tovværk om.
I 2015 – efter 48 oplevelsesrige år med PINGVINEN – overdrog Kirsten sin fine Berg-spidsgatter til Svendborg Museum.
Fakta om PINGVINEN
Bruttotonnage: 3 tons
Længde: 7,50 m
Bredde: 2,75 m
Dybgang: 1,30 m