Foredrag 

Få de spændende historier ud til jer 

“Tak for ny viden om vores tid”

Smuglerkonge, byvold, fæste, kollaboratør og letlevende. Ordene kender du sikkert. Men hvor stammer de og mange andre begreber fra og hvordan hænger det sammen med Svendborgs historie?

Find inspiration til dit næste foredrag nedenfor.

Booking skal ske i god tid og min. 14 dage før jeres foredrag afholdes.

 

Hvad koster det? Hvordan med betaling? Find svarene her.

Priser

Pris: 3500 kr. plus transport.

Der kan være tillæg for weekend- eller aftenforedrag.

Ret til ændringer forbeholdes. 

AV-udstyr m.m.

Det er foredragsbooker, som sørger for, at AV-udstyr, projektor og højttalere er klar, når foredragsholderen kommer.

Andre emner

Det er muligt at booke andre foredrag end dem, du ser her på siden. Spørg endelig, så finder vi en løsning. 

Prisen vil være en anden (højere) end den anførte foredragspris. 

Ændringer og afbud

Har I ændringer til jeres foredrag, skal det ske senest 7 hverdage før afholdelsen.

Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid på telefon 6221 0261, alle hverdage kl. 10-14. Ved afbud senere end 5 dage før besøget, opkræver vi det fulde beløb.

Betaling

Efter foredraget sender vi en faktura via mail eller EAN-nr.

Smuglerlandet Danmark

Whisky, silke og cigaretter gemt mellem søm, i hemmelige rum og under tøjet. Trillebøre fyldt til randen med brunt sukker og store dunke sprit på slæb. Opfindsomheden var stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne og ind i Danmark.

I foredraget tegner Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum, et ædrueligt portræt af Danmark som smuglerland. Han fortæller om smugleriet i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag, og han viser, hvordan staten trods fintmasket kontrol og stramme love mistede kontrollen ved vandkanten.

Problemerne var især synlige i Det Sydfynske Øhav. Her havde sømænd og færgedamer vind i sejlene, tolderne lukkede øjnene, og de lokale holdt sammen mod staten – bl.a. på færgen mellem Faaborg og Gelting.

Foredraget bygger på den anmelderroste og prisvindende bog “Smuglerlandet Danmark” og tilføjer helt nye nuancer til fortællingen om Danmark som et tillidssamfund.

Moral på grænsen

Om sydfynske smuglere i krig og forbudstid

Det sejlende krydstoldvæsen blev afviklet i 1904: Der var jo ingen, der smuglede længere. I ly af Første Verdenskrig og forbudstiden gjorde smuglererhvervet dog igen sin entré på den store scene.

I foredraget fortæller Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum om, hvordan professionelle smuglere opererede i ly af natten og fragtede millioner af spritdunke ind i landet. De brugte automobiler, telefoner og speedbåde, mens toldvæsenet stod tilbage med deres cykler og robåde.

Historien om spritsmugleriet er en grænseoverskridende historie, der undersøger, om forbud virker, og hvad de gør godt for.

Omvæltningernes tid

Om fejden mellem sejl og damp

I 1884 flyttede familien Mærsk Møller til Svendborg fra Dragør. I 1899 foreslog Peter Mærsk Møller i en række læserbreve, at de thurinerne og svendborgenserne da snart måtte læse skriften på væggen og gå fra sejl til damp. Det var fremtiden, mente de. Ikke alle var enige, heriblandt storrederen H.A. Hansen fra Thurø.

Fejden mellem sejl og damp strakte sig over årtier. Diskussionerne mellem Møller og Hansen noget kortere. Men forløbet og fortidens mennesker lærer os nyt om den maritime kultur ved Svendborgsund, og hvorfor det gik så grueligt galt for sejlskibene til sidst.

Historiker Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum fortæller den dramatiske historie om teknologisk omstilling, konservatisme og hvorfor fremtiden er så svær at forudsige. Foredraget er på basis af helt nye kilder fra bl.a. Esplanadens arkiver.

Livet i Øhavet

Om anarki, isolation eller midt i verden

Det sydfynske Øhav er et landskab af øer, med en helt særlig historie. En ø er et mikrokosmos, en klat land omgivet af vand, og øboerne og deres fællesskab rummer fantastiske historier om, hvordan mennesket har levet af og ved vandet. Øerne har haft ry for at være idylliske tidslommer, lovløse småsamfund og en tung udgift.

I foredraget kommer du tæt på Øhavets historie fra de første beboere til i dag med Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum.

Middelalderbyen Svendborg

Mange arkæologiske udgravninger og naturvidenskabelige undersøgelser i Svendborgs middelalderlige bykerne har givet et nyt og anderledes indblik i købstadslivet i middelalderen.

I foredraget fortæller Allan Dørup Knudsen, arkæolog ved Svendborg Museum, om udgravningerne, fundene og de naturvidenskabelige undersøgelser.

Hvad fortæller de om dagligliv og levestandard? Hvad fortæller de om håndværk, om handelsforbindelser og velstand og om byens udvikling fra grundlæggelsen omkring 1150 og frem til reformationen i 1536?

Blåt blod

Om Svendborgs søfartshistorie

Svendborg er et af de største danske søfartssamfund. I foredraget fortæller historiker Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Musem om søfartens udvikling fra små, buttede jagter til skonnerter og dampskibe samt kampen mellem træ og stål og sammenstødet mellem Mærsk-familien og træskibsbyggerne.

Vigtigst af alt fortælles om de skæbner, der var knyttet til vandet – fra kaptajner til sømandsenker, matroser og matroner.

1000 år på én time

Har du brug for et lynkursus i Svendborgs historie?

Så er dette foredrag perfekt. Med billeder, kort og genstande får du et indblik i Svendborgs udvikling – fra de første beboere til i dag.

Der fortælles om byens vækst, udseende og hverdag på tværs af ni århundreder. Vær klar til et højt tempo, når Nils Valdersdorf Jensen blæser alle århundrederne igennem til tiden.

Sådan booker du

Vi sidder klar ved telefonen mandag-fredag kl. 10-14. Ring på telefon 6221 0261.

Kontakt os i god tid - helst minimum 14 dage før jeres arrangement.

Du er også velkommen til at udfylde forespørgslen med dato, tidspunkt og antal. Så vender vi retur hurtigst muligt og senest indenfor 5 hverdage.