Svendborg Museums historie

Fra Anne Hvides Gård til museum uden vægge 

Museum på renæssancegård 

Svendborg Museum startede i 1908. Vores første domicil var renæssancegården Anne Hvides Gård, hvor museet havde til huse fra 1913 og indtil 1974, hvor Svendborgs gamle fattiggård lukkede og blev til Svendborg Museums nye hjem. Her var der plads til både arkæologi, søfartsudstillinger og socialhistorie.

I 1980’erne fik Svendborg Museum Troense Søfartsmuseum under vingerne. Anne Hvides Gård blev brugt til særudstillinger.

Efter 2001 blev det besluttet, at fattiggården kun skulle huse socialhistoriske udstillinger. Det var starten på Danmarks Forsorgsmuseum, som er helt unikt museum i dansk og international sammenhæng.

 

Et sted til den store historie

Afdelingen i Troense lukkede i 2007. Man håbede at åbne et større søfartsmuseum på Svendborg Havn, men det lykkedes ikke at rejse midlerne. Samtidig havde nye brandregler skabt udfordringer for Anne Hvides Gård – der må maksimalt være 10 mennesker på 1. sal, så bygningen er desværre uegnet til større satsninger.

Reelt betød dén udvikling, at Svendborg Museum efter 2007 ikke har haft udstillingsfaciliteter til at fortælle den store historie om Sydfyn. I stedet har vi specialiseret os i at arbejde som museum uden vægge.

Vi arbejder i disse år på at etablere nye rammer for Svendborg Museum, hvorfra vi samlet kan fortælle Svendborgs og Sydfyns spændende historie – fra Kongerne i Gudme til A.P. Møller.

  • Anne Hvides Gård ca. 1930
  • Viebæltegård, byens gamle fattiggård, i 1970’erne
  • Troense Søfartsmuseum i byens gamle skole
  • Den Sorte Boks – Svendborg Museums mobile museum, lanceret 2018 – her på Centrumpladsen i Svendborg