Ny donation til Svendborg Museum
Gud var ikke med dem
Interessant bræt fra Thurø kommer til museet efter mere end 100 år i Sverige
For ikke så lang tid siden fik Svendborg Museum et noget usædvanligt tilbud fra en svensk kvinde, der tilbød os et bræt. Ikke bare et hvilket som helst bræt, men et smukt udskåret stykke træ med teksten ”GUD MED OS” fra skonnerten CONFIDENCE af Thurø, der blev bygget sammesteds i 1876.
Barske forhold på havet
Det er et veldokumenteret skib. P.L. Hansen sejlede med skibet som ung mand i 1897, og hans erindringer fortæller om de ret barske forhold for den tids søfart: ”Vi gik fra Reval (nutidens Tallinn) først i november med oliekager til Randers. Vi lå og krydsede med stormvejr i Østersøen.
En nat tog skibet en vældig brækker over, som slog forskibet læk. Lukafet blev fyldt med vand, og det lækkede ned ved alle støtter og sammenføjninger. I løbet af dagen nåede vi at komme ind til Slite på Gotland. Jeg huskede, at da vi var kommet i læ af landet, blev forlugen taget af, og den anden letmatros jumpede ned på oliekagerne for at give tampen op af en pertline, men oliekagerne gav efter, og Hans, som han hed, sank i til armene i de opløste kager. Vi fik ham dog halet op igen.
Vi kom ind i en lille god havn, hvor den meste last blev losset op, og skibet blev kalfatret over det hele. Vinter var det, og vi frøs både dag og nat. Kokken svejsede noget sammen henne på ildstedet, og da vi nærmest levede i mørke den meste tid, gjorde det ikke så nøje, i hvert fald ikke med udseendet af maden. Brænde sørgede vi selv for, og det var der nok af på værftet.”
Da CONFIDENCE var repareret gik turen videre mod Randers.
Fra Sverige til Svendborg efter 100 år
Den gudstro, som brættet (og skibsnavnet) udstråler, stod desværre ikke mål med den skæbne, der blev skibet til del. På vej fra Nakskov til Stavanger med en last af korn i vinteren 1913 blev skibet ramt af en vestenstorm ved Lysekil nord for Göteborg. Alle mand druknede, men brættet skyllede i land i dagene efter og er siden blevet opbevaret af den samme svenske familie, som fandt det for over 100 år siden.
Nu har brættet været på en næsten lige så strabadserende rejse med PostNord for at komme til Svendborg. Tak for den nye genstand, der understreger, hvordan søfartshistorien hele tiden byder på nye forbindelser og historier.
Yderligere information
Kontakt afdelingsleder Nils Valdersdorf Jensen på telefon 24781674
Har du en interessant genstand?
Har du en genstand, som du tror, at museet kunne være interesseret i? Så tag kontakt til os, så vi kan vurdere genstanden.
Det er vigtigt, at du sender os en mail og ikke blot dukker op på museet med tingene. Det sikrer, at du ikke går forgæves.