Foredrag
Få de spændende historier ud til jer
“Tak for ny viden om vores tid”
Smuglerkonge, byvold, fæste, kollaboratør og letlevende. Ordene kender du sikkert. Men hvor stammer de og mange andre begreber fra og hvordan hænger det sammen med Svendborgs historie?
Bliv klogere på Svendborgs historie og book et foredrag, hvor vi kommer ud til jer og udfolder forskellige aspekter af historien. Find inspiration til et emne nedenfor.
Booking skal ske i god tid og min. 14 dage før jeres foredrag afholdes.
Vi giver også gerne byvandringer med en booket guide igennem Svendborg.
Praktisk Information
Hvad koster det? Hvordan med betaling? Find svarene her.
Priser
Pris: 3500 kr. plus transport.
Der kan være tillæg for weekend- eller aftenforedrag.
Ret til ændringer forbeholdes.
AV-udstyr m.m.
Det er foredragsbooker, som sørger for, at AV-udstyr, projektor og højttalere er klar, når foredragsholderen kommer.
Andre emner
Det er muligt at booke andre foredrag end dem, du ser her på siden. Spørg endelig, så finder vi en løsning.
Prisen vil være en anden (højere) end den anførte foredragspris.
Ændringer og afbud
Har I ændringer til jeres foredrag, skal det ske senest 7 hverdage før afholdelsen.
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid på telefon 6221 0261, alle hverdage kl. 10-14. Ved afbud senere end 5 dage før besøget, opkræver vi det fulde beløb.
Betaling
Efter foredraget sender vi en faktura via mail eller EAN-nr.
Smuglerlandet Danmark
Whisky, silke og cigaretter gemt mellem søm, i hemmelige rum og under tøjet. Trillebøre fyldt til randen med brunt sukker og store dunke sprit på slæb. Opfindsomheden var stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne og ind i Danmark.
I foredraget tegner Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum, et ædrueligt portræt af Danmark som smuglerland. Han fortæller om smugleriet i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag, og han viser, hvordan staten trods fintmasket kontrol og stramme love mistede kontrollen ved vandkanten.
Problemerne var især synlige i Det Sydfynske Øhav. Her havde sømænd og færgedamer vind i sejlene, tolderne lukkede øjnene, og de lokale holdt sammen mod staten – bl.a. på færgen mellem Faaborg og Gelting.
Foredraget bygger på den anmelderroste og prisvindende bog “Smuglerlandet Danmark” og tilføjer helt nye nuancer til fortællingen om Danmark som et tillidssamfund.
Moral på grænsen
Om sydfynske smuglere i krig og forbudstid
Det sejlende krydstoldvæsen blev afviklet i 1904: Der var jo ingen, der smuglede længere. I ly af Første Verdenskrig og forbudstiden gjorde smuglererhvervet dog igen sin entré på den store scene.
I foredraget fortæller Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum om, hvordan professionelle smuglere opererede i ly af natten og fragtede millioner af spritdunke ind i landet. De brugte automobiler, telefoner og speedbåde, mens toldvæsenet stod tilbage med deres cykler og robåde.
Historien om spritsmugleriet er en grænseoverskridende historie, der undersøger, om forbud virker, og hvad de gør godt for.
Omvæltningernes tid
Familien Mærsk Møller, Svendborg og kampen om dampskibene
I 1884 flyttede familien Mærsk Møller fra Dragør til søfartsbyen Svendborg på Sydfyn. Her startede de et dampskibsrederi, der blev den spæde begyndelse på en af Danmarks største virksomheder. Det vakte dog ikke lokal jubel. På Sydfyn foretrak man sejlskibe, og sejlskibsrederne og tilflytterne kom i åben konflikt, da Peter Mærsk Møller foreslog, at svendborgenserne og marstallerne da snart måtte læse skriften på væggen og gå fra sejl til damp. Det var fremtiden, mente han. Ikke alle var enige, heriblandt storrederen H.A. Hansen fra Thurø, der insisterede på, at sejlskibene var vejen frem. Fejden mellem sejl og damp strakte sig over årtier og forandrede verden.
Gennem familierne Hansen og Mærsk Møller kan vi komme tæt på de mennesker, der skulle navigere i omvæltningerne uden at kende fremtiden. Det er historier om storhed og fald, købmandskab og hvordan vi reagerer, når ny teknologi truer.
Historiker Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum fortæller den dramatiske historie om teknologisk omstilling, konservatisme og hvorfor fremtiden er så svær at forudsige. Foredraget er på basis af helt nye kilder fra bl.a. Esplanadens arkiver og de involverede familier.
Livet i Øhavet
Om anarki, isolation eller midt i verden
Det sydfynske Øhav er et landskab af øer, med en helt særlig historie. En ø er et mikrokosmos, en klat land omgivet af vand, og øboerne og deres fællesskab rummer fantastiske historier om, hvordan mennesket har levet af og ved vandet. Øerne har haft ry for at være idylliske tidslommer, lovløse småsamfund og en tung udgift.
I foredraget kommer du tæt på Øhavets historie fra de første beboere til i dag med Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum.
Middelalderbyen Svendborg
Mange arkæologiske udgravninger og naturvidenskabelige undersøgelser i Svendborgs middelalderlige bykerne har givet et nyt og anderledes indblik i købstadslivet i middelalderen.
I foredraget fortæller Allan Dørup Knudsen, arkæolog ved Svendborg Museum, om udgravningerne, fundene og de naturvidenskabelige undersøgelser.
Hvad fortæller de om dagligliv og levestandard? Hvad fortæller de om håndværk, om handelsforbindelser og velstand og om byens udvikling fra grundlæggelsen omkring 1150 og frem til reformationen i 1536?
Blåt blod
Om Svendborgs søfartshistorie
Svendborg er et af de største danske søfartssamfund. I foredraget fortæller historiker Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Musem om søfartens udvikling fra små, buttede jagter til skonnerter og dampskibe samt kampen mellem træ og stål og sammenstødet mellem Mærsk-familien og træskibsbyggerne.
Vigtigst af alt fortælles om de skæbner, der var knyttet til vandet – fra kaptajner til sømandsenker, matroser og matroner.
1000 år på én time
Har du brug for et lynkursus i Svendborgs historie?
Så er dette foredrag perfekt. Med billeder, kort og genstande får du et indblik i Svendborgs udvikling – fra de første beboere til i dag.
Der fortælles om byens vækst, udseende og hverdag på tværs af ni århundreder. Vær klar til et højt tempo, når Nils Valdersdorf Jensen blæser alle århundrederne igennem til tiden.
Sådan booker du
Vi sidder klar ved telefonen mandag-fredag kl. 10-14. Ring på telefon 6221 0261
Kontakt os i god tid - helst minimum 14 dage før jeres arrangement.
Du er også velkommen til at udfylde forespørgslen med dato, tidspunkt og antal. Så vender vi retur hurtigst muligt og senest indenfor 5 hverdage.