I søndags var vi så heldige, at vores nye Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen lagde vejen forbi museet. Sarah viste hende rundt sammen med Robert fra projektet “Fra udsat til værdsat”. Dét gjorde tydeligvis indtryk på ministeren, og det gjorde det såmænd også på de to museumsfolk. Besøget bød på mange spændende samtaler i spændingsfeltet mellem museer, livserfaringer fra kanten af samfundet før og nu, politik og ikke mindst medmenneskelighed og oprigtig interesse. Tak for besøget Joy🙏 Vi håber snart at se dig igen😃.

Kulturministeren kvitterede med et opslag på Facebook med en video (hvorfra billederne er taget) og denne tekst: 

Ramt lige der, hvor hjertet slår...

Sådan kan jeg nok bedst beskrive mit besøg på Danmarks Forsorgsmuseum🎯.

Jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle forvente, da ministeriet anbefalede mig at kigge forbi Danmarks og Nordens eneste bevarede fattiggård, nu omdannet til museum🤔.

Men jeg blev fuldstændig bjergtaget af den inddragende og vedkommende måde der her skabes rammerne for en forståelse af og samtale om fortidens og nutidens samfunds syn på og meget konkrete tilgang til samfundets mest udsatte.

Hvis I ikke har været der endnu, så tag dertil, og book en rundtur, for så får I også fornøjelsen af at blive vist rundt af et af vores samfunds stærkeste medborgere.

Forsorgsmuseet arbejder nemlig sammen med nogle af vores samfunds allermest udsatte.

De udsatte hjælper med at tolke de almengyldige menneskelige følelser, som gemmer sig i museets historiske spor; værdighed, skam, fællesskab, trods...

Men de udsatte finder også ny energi i (for en gangs skyld?) at blive mødt som værdsat, der er med til i det kreative skabende arbejde at uddybe og forstå kilderne om en historisk person, som har levet på fattiggården engang.

En så forpligtende inddragelse af frivillige i den museumsfaglige forskning og formidling har jeg aldrig set før 👌🏼. - Måske du kender lignende eksempler, så hører jeg meget gerne fra dig!

Men det fik mig til at tænke over både hvad det bibringer museumsoplevelsen, når frivillige i den grad bringes i spil, og især frivillige, som kæmper med andre og større problemer end at forstå historien eller kunsten 🤓.

Og om lignende samarbejde kunne bibringe ligeså stor værdi på andre museer, der formilder andre historier eller kunst. - Giv gerne dit besyv med 💫.

I videoen har jeg derfor valgt at inddrage mine to guides, henholdsvis museumslederen og den alternative ekspert, som er de frivilliges titel. Videoen er derfor lidt længere end de andre, men jeg håber, at den giver et sigende indtryk alligevel 🍀🙂.