Den 20. februar udgiver Sarah Smed, leder af Danmarks Forsorgsmuseum, sammen med Stine Grønbæk Jensen (tv) fra Københavns Universitet bogen "Pigerne fra Sprogø".  Det er historien om de ustyrlige pigers ø og et statsligt overgreb. 

Mini-udstilling på Danmarks Forsorgsmuseum

I anledning af bogudgivelsen viser Danmarks Forsorgsmuseum mini-udstillingen "Fra Fattiggården til Sprogø. Fra Sprogø til Fattiggården"  fra 20. februar til og med 15. december 2024. 

Fra 1923 og frem til 1961 blev cirka 500 unge kvinder anbragt på Sprogø. Kvinderne, der blev opfattet som åndssvage og seksuelt afvigende, skulle isoleres og afrettes og i mange tilfælde også steriliseres. Det var en god velfærdsgerning, mente man i samtiden. I 1923 åbnede ø-anstalten Sprogø, en filial under De Kellerske Anstalter, beregnet for lettere åndssvage og seksuelt afvigende unge kvinder, der her skulle genopdrages og lære at tøjle deres lyster og impulser. Kvinderne kom fra de nederste sociale lag og blev beskyldt for at sprede kønsygdomme, dårlig seksualmoral og degeneret afkom.

På overfladen var Sprogø i datiden en moderne anstalt, der tilstræbte en stemning af hjemlighed og normalitet, men det var også en realisering af en eugenisk forestilling, der handlede om udrensning. Samfundet skulle renses for afvigende og uønskede individer, mens kvinderne skulle renses for deres farlige seksualitet. Gennem journaler, breve og artikler skildres hverdagen og livet på øen, og man præsenteres for de fagpersoner og politikere, der på forskellig vis havde magten over øens kvinder. Bogen rummer mere end 50 fotos. Derudover giver bogen et levende indblik i mange af de kvindeskæbner, der tilbragte dele af deres ungdom på Sprogø og viser, hvordan deres liv blev præget af den stigmatisering og den skam, de blev efterladt med.

I 2022 blev den historiske udredning om forholdene på den gamle åndssvageforsorg offentliggjort, og den dokumenterede fysisk vold, seksuelle overgreb og fejlanbringelser samt udbredt brug af fiksering og isolation og tvangssterilisation. I september 2023 gav den danske stat kvinderne fra Sprogø og andre tidligere anbragte under særforsorgen en officiel undskyldning.

"Pigerne fra Sprogø" udgives af Lindhardt og Ringhof og kan købes i Museumsbutikken og hos landets boghandlere fra 20. februar. Pris: 349,95 kr.

Sarah Smed er historiker og leder af Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg. Hun er bl.a. medforfatter til Fattiggården (2015), Museums and Social Change (2020), og den historiske udredning af sær- og åndssvageforsorgen (2022).

Stine Grønbæk Jensen er antropolog med en ph.d. i historie og er ansat på Københavns Universitet. Hun er bl.a. medforfatter til bøgerne På kanten af velfærdsstaten (2015), Erfaret magt (2020) og Livtag med fortiden (2022).

Pressekontakt
Lindhardt og Ringhof ved Tina Marie Kragh, mail: , telefon: 4074 0202