Skjulte Danmarkshistorier
"Skjulte Danmarkshistorier" er et ambitiøst og nyskabende museumsprojekt, der gennem 12 dokumentarfilm giver et unikt indblik i en verden, som kun få kender til.
Nutidens udsatte er filmenes eksperter
Filmenes hovedpersoner Richardt, Eli, Henning, Christina og Mette har alle været hjemløse og socialt udsatte. I tre skæbnefilm tager de os med på en rejse fra deres egne barske og rørende historier fra Danmark i dag og tilbage til en tid, hvor fattiggårde og arbejdsanstalter var det primære middel til bekæmpelse af fattigdom, hjemløshed og socialt udsathed.
I fortiden møder vi Rasmine, Albert og Peter, som alle har været indlagt på Svendborg Fattiggård og kæmpet en hård og ubarmhjertig kamp for at finde en plads i samfundet. Rasmine, Albert, Peter og mange andre, nu afdøde hjemløse og socialt udsatte, har aldrig haft lejlighed til at fortælle deres historie.
I ni korte temafilm danner forholdene på fortidens fattiggård udgangspunkt for samtaler om livet som socialt udsat og hjemløs i Danmark i dag. Deltagerne har selv udvalgt temaerne, som bl.a. er: svigt, misbrug, hjem, døden og kærlighed.
Richardt og Rasmine
Rasmine og Richardt er født med 75 års mellemrum. Rasmine i 1886 og Richardt i 1961, men de to har mere tilfælles, end man skulle tro. De har begge været på børnehjem, de har begge været hjemløse, og de har begge været prostituerede som ganske unge. Nu bliver Rasmines og Richardts historier fortalt - af Richardt.
Fattigdom på tværs
Filmene er integreret i den prisvindende udstilling ”Fattigdom på tværs” på Danmarks Forsorgsmuseum, og har også fået deres egen hjemmeside www.skjultedanmarkshistorier.dk. På hjemmesiden finder man også undervisningsmateriale til både gymnasiet og til udskolingen. Begge undervisningsforløb har filmene som omdrejningspunkt.
”Med disse film forsøger vi at give en stemme til dem, der aldrig selv har haft en. Eli, Mette, Christina, Henning og Richardt er eksperter i hjemløshed og socialt udsathed. De har været der selv, stået i situationer, hvor de ikke længere kunne klare sig og var nødt til at bede om hjælp. De har mærket konsekvenserne og giver nu os alle et blik ind i fortidens og nutidens skjulte danmarkshistorie”, fortæller museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen, som har været leder af projektet.
Historier om Danmark
”Skjulte Danmarkshistorier” er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Forsorgsmuseum, Forsorgscenter Sydfyn, SAND – de hjemløses landsorganisation og Instafilm. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og Nordea fonden og del af satsningen "Historier om Danmark"