Svendborg Museum viser udstillingen "Arven efter ØK - på Sydfyn og i Siam" i lokaler på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø i Svendborg. Udstillingen kan ses frem til 23. oktober. Der er gratis adgang. Der er åbent fredag-søndag kl. 11-17 og alle dage i efterårsferien den 15.-23. oktober kl. 11-17. 

Uventet besked fra Bangkok

Baggrunden for udstillingen var en besked fra Bangkok til museumschef Esben Hedegaard. Den afslørede, at han havde en masse ukendte slægtninge i Thailand, hvoraf flere stadig hed Hedegaard. Sagen var den, at farfarens storebror, Peder P. Hedegaard, var ansat i ØK’s skovvæsen i det nordlige Siam i årene 1911-1920. Han fik en søn med en lokal kvinde. Denne søn fik 19 børn, som igen har fået børn og børnebørn. Peder Hedegaard var ikke den eneste, som efterlod sig kone og børn i Siam, når kontrakten med ØK udløb.

Der er mange souvenirs på udstillingen

Arven efter ØK - på Sydfyn og i Siam

I udstillingen fortælles historien om ØK, Danmarks største og mest respekterede virksomhed i det 20. århundrede med 40.000 ansatte og handelsstationer verden over. Tidligere ØK-ansatte har bidraget med historier, genstande og billeder.

ØK, Det Østasiatiske Kompagni, startede i 1897 med skovning af teaktræ i Thailand fra handelsstationen i Prae, 750 km. nord for Bangkok. Udstillingen giver for første gang et indblik i, hvad der sker med naturen, befolkningen og landets politik, når en stærk, global virksomhed som ØK rykker ind i et udviklingsland. På udstillingen er der unikke kærestebreve fra siamesiske kvinder til deres hjemrejste danske mænd, fantastiske billeder og hundredårgamle souvenirs.

Udstillingen er en del af det maritime samarbejdsprojekt, Den Blå By, der er finansieret af Svendborg Kommune. Projektet løber 2021-23 og har til formål at styrke fortællingen om søfartsbyen Svendborg. Vi arbejder for, at søfartshistorien er synlig, når man besøger Svendborg.

Brug udstillingen i undervisningen

Brug fortiden til at sætte nutiden i perspektiv. Tag eleverne med på Frederiksø og inddrag udstillingen i undervisningen i fx Dansk, Samfundsfag eller Historie. Der er gratis adgang. I kan besøge udstillingen fredag kl. 11-17. Brug udstillingen til at:

  • Synliggøre hvordan en historie ofte har flere sider. Det er centralt at være kildekritisk og fokuseret på fortællingers ophav
  • Diskutere hvordan fortællinger opstår, og hvordan de kan nuanceres
  • Få den højaktuelle diskussion om kolonihistorie med ind i undervisningen
  • Koble den lokale historie med den globale historie og vise, at Svendborg som søfartsby altid har haft tætte forbindelser til de store globale begivenheder og strukturer
  • Se autentiske genstande og hidtil ukendte fotografier

Inden I kommer, kan I med fordel se filmen ”I farbror Peders fodspor” - se link øverst på siden. Den varer ca. 9 minutter. Esben Hedegaard fortæller om baggrunden for udstillingen. 

Book Esben Hedegaard til en omvisning i udstillingen på Frederiksø

Få den personlige historie

Bag udstillingen står museumschef Esben Hedegaard. Book ham til en omvisning og få Esbens egen historie om de mange slægtninge i Thailand, og hvordan en besked på Messenger førte til netop denne udstilling om ØK. Pris: 1.000 kr. for en time. Ring på telefon 6221 0261 mandag-fredag kl. 10-14 for booking og nærmere information.

Åbningstider

Udstillingen vises frem til 23. oktober. Der er åbent kl. 11-17 fredag-søndag den 2.-4. september, 9.-11. september, 16.-18. september, 23.-25. september og 30. september. I oktober er der åbent kl. 11-17 lørdag-søndag den 1.-2. oktober og fredag-søndag den 7.-9. oktober. Fra 14.-23. oktober er der åbent alle dage kl. 11-17. Der er gratis adgang.

Formidling - pris og varighed

Byvandringer
På museets byvandringer oplever du historien lige dér, hvor den skete. Du kan vælge mellem forskellige temaer for byvandringen. Lige fra Svendborg i middelalderen, byens søfartshistorie til byens bagside.

Priser
Gældende ved almindelige byvandringer:
På hverdage: 1.100 kr. for den første time og 550 kr. for efterfølgende timer.
I weekender og på helligdage: 1.600 kr. for den første time og 800 kr. pr. efterfølgende timer.
Har du særlige ønsker, så finder vi ud af det.

Antal
25-30 personer er det optimale, men er I flere kan det også lade sig gøre.

Booking
Ring på telefon 6221 0261 mandag-fredag kl. 10-14 for booking og nærmere information.
Vi anbefaler, at du kontakter os i god tid inden byvandringen finder sted.
Ret til ændringer forbeholdes.