Det sker i sommerferien

Svendborg Museum er klar med masser af oplevelser i sommerferien

Oplev historien i Svendborg

I sommerferien tilbyder Svendborg Museum i samarbejde med Svendborg Turistforening og M/S Helge guidede ture til lands og til vands.

Her kan du opleve Svendborg på en ny måde eller måske for første gang, når kyndige guider fra Svendborg Museum lukker op for kendte og ukendte sider af den lokale historie på byvandringer eller sejladser med M/S Helge. 

På denne side kan du se, hvad der sker og hvornår.

Skulpturer i Svendborg

Byvandring: Tirsdage den 2/7, 9/7, 16/7, 23/7 og 30/7

Museets dygtige guide, Elin, tager jer med på en rundtur i Svendborg, hvor I ser og hører historien om 15 af byens kunstværker. Inden for en kilometer møder I bl.a. et havuhyre, bedende munke, lokkende havfruer og en gås. Skulpturerne fortæller på hver deres måde overraskende historier om Svendborg.

Tilmelding ikke nødvendig
Hver byvandring varer ca. 1,5 time og starter kl. 16.30. Mødestedet er ved Wessels Trappe foran Vor Frue Kirke på Torvet i Svendborg.

Byvandringen er gratis, men du er velkommen til at give et bidrag efter eget valg til Svendborg Turistforening.

Det musikalske Svendborg

Byvandring: Onsdage den 17/7 og 31/7

Hvorfor har Svendborg ca. 700 live-koncerter om året? Hvorfor blev Skousen og Ingemann genforenet i Svendborg i 2023? Hvordan er det sprællevende musikmiljø opstået – og hvad er det helt præcist, at Svendborg kan?

På denne byvandring får du historien om en flok Sydfynboer, der ville købe Fyn tilbage fra EF i protest med folkeafstemningen den 2. oktober 1972 og derved skabte grundlaget for det musikalske kreative miljø, som byen stadig nyder godt af. Det hele begyndte med 2. oktober bevægelsen og Kloster Moster.

Allan Mariager er guide og viser stederne, hvor det hele foregik.

Tilmelding ikke nødvendig
Hver byvandring varer ca. 1,5 time og starter kl. 16.30. Mødestedet er ved Wessels Trappe foran Vor Frue Kirke på Torvet i Svendborg.

Byvandringen er gratis, men du er velkommen til at give et bidrag efter eget valg til Svendborg Turistforening. Foto: Knud Mortensen.

Søfartens Svendborg

Byvandring: Torsdage den 4/7, 11/7, 18/7, 25/7 og 1/8

Svendborg er et af de største danske søfartssamfund, både før og nu. På denne byvandring med Elin, museets dygtige guide, hører du om om søfartens udvikling. Fra en tid med små buttede jagter og skonnerter til dampskibe og coastere. På turen med museets dygtige guide, Elin, hører du også om de skæbner, der var knyttet til vandet – fra kaptajner og matroser til sømandskoner og -enker.

Tilmelding ikke nødvendig
Hver byvandring varer ca. 1,5 time og starter kl. 16.30. Mødestedet er ved Wessels Trappe foran Vor Frue Kirke på Torvet i Svendborg.

Byvandringen er gratis, men du er velkommen til at give et bidrag efter eget valg til Svendborg Turistforening.

Besættelsen i billeder

Den Sorte Boks i Vindeby 5. juli – 11. august

Den Sorte Boks er Svendborg Museums museets mobile udstillingsrum. I sommerperioden står Boksen foran Tandklinikken Sydfyn i Vindeby. Udstillingen går tæt på tre lokale fotografer, der alle blev vidner til besættelsestiden og trak tråde til Tåsinge og Svendborg. Den bygger på breve, fotografier og genstande, som er doneret til museet de seneste år.

Kig forbi – det er gratis. Udstillingen er åben alle dage kl. 8-21. 

M/S Helge med guide

Sejlads: 4/7, 15/8

Helge har sejlet Svendborgsund tyndt i 100 år. Hvad er der sket langs bredderne, mens Helge er sejlet forbi? Og hvad ville Helge fortælle, hvis den kunne tale?

Tag med guiden fra Svendborg Museum på sejltur, når vi giver Helge en stemme til at fortælle om de sidste 100 års historie langs Svendborgsund. Vi får historier om snerpede badegæster, brobyggere, forfattere, værftsarbejdere og parcelhusbyggere.

Tilmelding nødvendig
Prisen er 180 kr. pr. person. Der er afgang fra anløbsbroen ved Frederiksø, Jessens Mole 3, 5700 Svendborg.

BEMÆRK: Den 4. juli er der afgang kl. 20-22 og den 15. august er der afgang kl. 19-21.

Besøg Egeskov Mølle

Ved Kværndrup ligger Egeskov Mølle. Den sidste søndag i måneden kan du besøge den historiske vindmølle. Tag turen til toppen og se tandhjulene og sækkehejset på turen op. Fra toppen er der en smuk udsigt til bl.a. Egeskov Slot. Samme dag er der åbent for salg af mel, malet på Egeskov Mølle.

Der er åbent kl. 13-16 søndag den 30. juni og 28. juli. 

Kulinarisk byvandring i Svendborg

Torsdag den 18/7 og onsdag den 24/7

Mikael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn og Anita Lillevang fra Svendborg Museum fører an på en historisk og kulinarisk vandring gennem  Svendborg. Menuen består af mange lækkerier:

  • På Torvet er der en velkomst m. mousserende æblevin fra Skårupøre Vingård og kikærtefritter med krydderier fra MayMays
  • I Møllergade 6 serveres sæsonens lokale grønt
  • På Gåsetorvet er der sild og sej i tangpesto med sprødt
  • På Honnørkajen serveres medister med puré af gule ærter
  • Ved Frederiksø er der Svendbo, Fynbo og rygeost
  • I Ribers Gaard får du kaffepunch
  • I Bagergade serveres sejlskibsøl og “Brøddisk” med fedt og lokale pølser
  • Vi slutter ved Borgerforeningen med smørkage og Ratafia fra Aqua Vitae.

Tilmelding nødvendig
Byvandringen varer 2 timer og starter kl. 16.30. Mødestedet er ved Wessels Trappe foran Vor Frue Kirke på Torvet i Svendborg. Det koster 275 kr. pr. person. Tilmelding og betaling sker via Kulinarisk Sydfyn.