I forsommeren 2014 fandt amatørarkæolog Dennis Maigaard fra Jelling, ved hjælp af sin metaldetektor, en helt unik fingerring af guld. Ringen blev fundet tæt ved voldstedet Kærstrup på Tåsinge.

Historien blev genfortalt i aftes på museets øhavsvandring
Fingerringen, der vejer hele 7 gram og er særdeles fint forarbejdet, kan dateres til første halvdel af 1600-tallet. Det er imidlertid ikke det, der gør ringen unik.
"Det, der gør den enestående er, at den er forsynet med syv store slebne diamanter. Ringen har derfor helt afgjort ikke tilhørt hvem som helst og den, der har tabt den, må have ærgret sig kolossalt over tabet", fortæller Per O. Thomsen, som er arkæolog og afdelingsleder på Svendborg Museum.

Spor tilbage til Christian IV
Umiddelbart efter at ringen igen så dagens lys efter mere end 400 år i jorden, blev Svendborg Museum kontaktet, og vi besigtigede fundstedet og tog vare på den. Efterfølgende har man forsøgt at spore os ind på en historie bag ringen, og den knytter sig helt afgjort til lokaliteten Kærstrup. Borgen Kærstrup var den største borg på Tåsinge i middelalderen og den tidlige renæssance. I 1623 bliver den købt af Christian IV´s svigermor Ellen Marsvin, som i 1630 overlader den til sin datter Kirsten Munk. Borgen overdrages derved i realiteten til kongens og Kirsten Munks 8-årige søn Valdemar Christian.
"Når man tager ringens unikke karakter i betragtning, er det derfor det mest nærliggende at forestille sig, at den må have tilhørt en person fra kredsen omkring disse personer, uden at vi dog tør sætte et navn på ringens oprindelige ejer", siger Per O. Thomsen.

Ganske få år senere river man i øvrigt Kærstrups bygninger ned og borgen afløses af det nuværende Valdemars Slot, som Chr. IV lader bygge til Valdemar Christian.