Svendborg Museum deltager i projektet "Fortiden i Fremtiden", som viser, hvordan ny teknologi gør det muligt at udforske og bevare museernes fund. Udstillingen Magtens Grundstof viser, hvordan samspil mellem kulturhistorie og naturvidenskab giver nye svar. Men også mange nye spørgsmål at arbejde videre med. Magt har været udtrykt på mange måder gennem historien. Men magten finder også udtryk i det periodiske system.

Udstillingen kommer omkring militær magt og magten til at lede en forsamling. Vi ser på magtens symboler udtrykt i skinnende smykker og medaljer samt på den magt, der ligger i at beherske et håndværk. Med hjælp fra XRF-røntgenanalyse kommer man helt ind i de udstillede genstande og undersøger, hvilke byggesten og materialer de består af. Er den prangende medalje virkelig af guld eller blot noget, der ligner? Kan farven på de fine perler fra bronzealderen fortælle noget om, hvor og hvordan de er lavet? Og hvilke hemmeligheder gemmer sig i resterne af et nedbrudt koldkrigsfly?

Udstillingen vises på Anne Hvides Gård den 12. maj - 5. juni 2021. Der er åbent onsdag og lørdag kl. 11-14. Der er gratis adgang men husk Corona-pas.

"Fortiden i Fremtiden" varetages af Bevaringscenter Fyn i samarbejde med Østfyns Museer, Svendborg Museum, Øhavsmuseet Fåborg, Marstal Søfartsmuseum, Ærø Museum og Langelands Museum. Projektet løber over 5 år og har til formål at komme under huden på kulturhistorien ved hjælp af nyt udstyr, der kan forbedre bevarings- og forskningsarbejdet med de museale genstande. Projektet er støtte af Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.