Sehesteds bjælkehytte har fået nyt stråtag.

Godsejeren på Broholm, kammerherre N. F. B. Sehested (1813-82), var en pioner på mange områder, bl.a. arkæologiens. Han opbyggede et museum i Broholms have med en af Danmarks største private samlinger af oldsager, og han satte sig for at demonstrere, at flinteredskaber fra oldtiden var ganske effektive til husbygning. Ved en nordisk arkæologkongres i maj 1878 havde han 10 mand til at demonstrere træfældning, kløvning af planker og høvling af brædder – alt med originale oldsager. De tilrejsende professorer var højst imponerede og lærte meget nyt om de genstande, deres museer havde mange af, men som de aldrig havde set i funktion.

Året efter besluttede Sehested at bygge et bjælkehus af granstammer fældet med flinteøkse. Det blev bygget i nærheden af museet og indeholdt dengang en udstilling med de skæftede flinteøkser m.fl. redskaber, som var brugt til at bygge huset.

I 1930’erne solgte den daværende ejer af Broholm, Jørgen Sehested, oldsagssamlingens bronze- og jerngenstande samt bjælkehuset til Odense Bys Museer. Bjælkehuset stod herefter i mange år i Den fynske Landsby og siden på Hollufgård. Ingen af stederne blev husets historie formidlet, og folk forstod derfor ikke, hvilken spændende bygning de stod over for.

Svendborg Museum overtog oldsagssamlingen i museet fra Broholm gods i 1999 og takket være en stor fondsdonation sørgede Svendborg Museum for, at både museumsbygning, inventar og genstande blev gjort i orden. Et par år senere indgik Svendborg Museum en aftale med Odense Bys Museer om at få deponeret bjælkehuset på Broholm mod at sørge for husets vedligeholdelse. Efter 65 års fravær kunne bjælkehuset fra 2003 igen opleves i Broholms have. Oldsagssamling og bjælkehus har siden fortalt historien for 2-3000 besøgende årligt om starten på eksperimentel arkæologi i Danmark og om en - i ordets bedste forstand – original museumsmand.

Da bjælkehuset blev flyttet med kranbil fra Hollufgård til Broholm i 2003, blev stråtaget ikke skiftet; det var godt nok. Siden er de lodrette, med langhalm tækkede, gavle omtækket, og vindskeder og husbrand i ”vikingestil” er fornyet. Der var stadigvæk strå på taget, men det var efterhånden slidt, og vi konstaterede, at det tjærede tækkegarn, som tagrørene var syet med, lå eksponeret for vind og vejr. Det havde mistet sin vandafvisende evne og transporterede tværtimod fugt ind gennem taget. Lægter og spær var af den grund våde, og der var begyndende skimmeldannelse. Der var ikke andet at gøre end at lægge et nyt stråtag på. Så det har det nu fået, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er Sydfynsk Håndværk A/S, der står bag det fine arbejde.

Taget er ikke skruet fast med ståltråd, men derimod syet med tjæret skibsmandsgarn som erstatning for kokosgarn, der ikke må bruges længere.

Renoveringen er støttet af Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond.

Foto: Bjarne Aaby og Sydfynsk Håndværk A/S
Sydfyns 20191204 052 774x436

Huset 01 600x800
Sydfyns 7634 600xHuset 03 600x800Sehesteds bjælkehytteSydfyns 844 774x436Sydfyns 20191212 105318 774x436