I efteråret 2022 stod det klart for Svendborg Museum og Møllelauget, at der desværre var gået råd i den ene vinge på Egeskov Mølle (opført omkring 1855 af Egeskov Gods). En ny vinge er en bekostelig affære, men heldigvis har flere fonde velvilligt støttet projektet.

I tre måneder har tømrer Christoffer Palle fra Lolland arbejdet på den nye bryststyksvinge, der har 40 klapper, fordelt med 20 i hver ende. Christoffer kender Egeskov Mølle fra tidligere reparationer og har de sidste 19 år arbejdet med restaurering af møller rundt i Danmark. Den nye vinge er 21 meter, og alle metaldele er genanvendt fra den gamle vinge. Lige nu er der gang i malingen af både vinge og klapper. Først har de fået grunder, og nu venter tre gange med hvid maling.

I den anden uge af juni demonterer Christoffer vingen i tre dele og kører fra Lolland mod Kværndrup, hvor den nye vinge monteres på Egeskov Mølle. Lige tidsnok til Møllernes Dag søndag den 18. juni, med mindre vejret ikke arter sig.

Svendborg Museum og Egeskov Møllelaug inviterer til indvielse senere på sommeren. Dato meldes ud på her på hjemmesiden og via Facebook. 

Herunder ses fotos fra arbejdsprocessen.  De er taget af Christoffer fra C.Palle Snedker- & Tømrerfirma.

Salg af mel

Egeskov Møllelaug glæder sig over, at de snart kan male mel igen. Der er kun to andre fredede møller i Danmark, der har tilladelse til at male mel til bagværk, så det er ret enestående, at Egeskov Mølle kan det. Melet er meget efterspurgt og forhandles af flere bagerier og supermarkeder på Syd- og Midtfyn. Det særlige er, at vingerne roterer kun ved vindkraft - og der males derfor kun mel på tidspunkter med vind. 


Tak til alle bidragsydere

Svendborg Museum og Egeskov Møllelaug sender en stor tak til N. M. Knudsens Fond, Den Faberske Fond, Marius Pedersens Fond, Albani Fonden, Energi Fyn og Faaborg-Midtfyn Kommune for deres bidrag til den nye møllevinge.