Arkæolog og forfatter Hans Krongaard Kristensen føjer endnu et værk til sin imponerende "klosterserie" om danske klostre fra middelalderen og vender denne gang blikket mod Svendborg.

Selvom det gamle kloster i Svendborg ikke længere er synligt i bybilledet, fortæller resultaterne fra mange års forskellige udgravninger en rig og spændende historie om franciskanermunkenes liv i byen. Klostret blev indviet i 1236 på en forholdsvis beskeden grund ud mod kysten, området hvor Svendborg Station ligger i dag. Indvielsen markerede begyndelsen på en 300-årig periode frem til reformationen med ud- og ombygninger af klosteret, der vidner om de gunstige forhold, munkene fandt i den driftige middelalderkøbstad.

Få mennesker i Danmark ved så meget om vores middelalderklostre som arkæolog og forfatter Hans Krongaard Kristensen, der på imponerende vis formidler sin viden i den såkaldte ’klosterserie’. Serien tæller bl.a. værker om Øm, Horsens, Asmild og Mariager Kloster. I sin nye bog samler Krongaard Kristensen med vanlig grundighed de mange historiske oplysninger om klostret i Svendborg og inddrager resultaterne fra de forskellige arkæologiske udgravninger, der er foretaget igennem årene. Et stykke vaskeægte danmarkshistorie.

Særpris for medlemmer 
Bogen er udkommet den 24. marts 2023. Bogen er på 200 sider og rigt illustreret. Som medlem kan du købe bogen i Museumsbutikken til 250 kr. Du sparer 100 kr. Tilbuddet gælder til 1. maj eller så længe lager haves. Museumsbutikken er åben tirsdag-søndag kl. 10-16. 

Et billede fra en af udgravningerne på Klosterplads

Udgives i samarbejde med Svendborg Museum

"Franciskanerklostret i Svendborg" udgives af Jysk Arkæologisk Selskab i samarbejde med Svendborg Museum, der i mange år har beskæftiget sig med det gamle klosterområde i byens centrum.

”Få kender den fulde historie om Svendborgs middelalderlige Franciskanerkloster, hvis meterhøje ruiner i dag ligger gemt under jorden ved togstationen. Hans Krongaard Kristensens bog er vigtig bog for både fagfolk og for lokale svendborgensere, som ønsker at forstå byens tidlige historie”, udtaler Allan Dørup Knudsen, arkæolog og museumsinspektør ved Svendborg Museum, som selv har været med på mange udgravninger ved Klosterplads.

"Franciskanerklostret i Svendborg" er udgivet med støtte fra Augustinus Fonden, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond, Jens Nørregaard & Hal Kochs Mindefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.