Whisky, silke og cigaretter gemt mellem søm, i hemmelige rum og under tøjet. Trillebøre fyldt til randen med brunt sukker og store dunke sprit på slæb. Opfindsomheden var stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne og ind i Danmark. I århundreder har danskerne snydt og smuglet for millioner - i tankevækkende modsætning til fortællingen om tillidssamfundet Danmark.

Nils Valdersdorf Jensen kommer med mange farverige smuglerhistorier i bogen ”Smuglerlandet Danmark”, som netop nu udkommer på Gads Forlag i et samarbejde med M/S Museet for Søfart og Svendborg Museum. 

Smuglerlandet Danmark

”Smuglerlandet Danmark” udspringer af Nils Valdersdorf Jensens ph.d.-afhandling om smugleriets historie og er den første samlede fortælling om lyssky forretninger, der længe var acceptabelt tidsfordriv. Bogen er rigt illustreret med interessante billeder og fortæller om smugleriet i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag. Nils viser, hvordan staten - trods fintmasket kontrol og stramme love - mistede kontrollen ved vandkanten. Problemerne var især synlige i Det Sydfynske Øhav. Her havde sømænd og færgedamer vind i sejlene, tolderne lukkede øjnene og de lokale holdt sammen mod staten.

Boglancering på SIMAC

Onsdag den 23. november kan du møde forfatteren, når Svendborg Museum inviterer til boglancering af ”Smuglerlandet Danmark”. Det er kl. 16.30-17.30 på SIMAC, Graaesvej 27 i Svendborg. Her præsenterer Nils bogen, museet byder på en forfriskning, og du kan erhverve dig et dugfriskt eksemplar af ”Smuglerlandet Danmark”. Prisen er 350 kr. pr. stk. Boglanceringen er åben for alle, og tilmelding er ikke nødvendig.

Smuglerlandet Danmark er Svendborg Museums Årbog

Særligt for medlemmer

”Smuglerlandet Danmark” er Svendborg Museums kommende Årbog. Normalt udleveres Årbogen på Årsmødet i marts, men som noget helt ekstraordinært behøver du ikke vente så længe. Hvis du på dagen betaler dit medlemskab for 2023, kan du få den nye Årbog med hjem. Du kan betale kontant eller med MobilePay. Prisen for et medlemskab er uændret i 2023 og koster:

  • Enkelt person: 250 kr.
  • Husstand: 350 kr.
  • Studerende/pensionist: 175 kr.

Udlevering i Museumsbutikken
Har du ikke mulighed for at deltage i arrangementet på SIMAC, kan du få udleveret Årbogen i Museumsbutikken på Danmarks Forsorgsmuseum fra den 24. november og frem til den 18. december 2022. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 10-16.