Hen over sommeren har mere end 9.000 besøgt udstillingen om Henry Rasmussen i lokalerne på Danmarks Museum for Lystsejlads. Nu er opbygningen af den næste udstilling "Arven fra ØK - på Sydfyn og i Siam" i fuld gang. Udstillingen kan ses frem til 23. oktober. Der er gratis adgang. Se de aktuelle åbningstider nederst på siden.

Uventet besked fra Bangkok
Baggrunden for udstillingen var en besked fra Bangkok til museumschef Esben Hedegaard. Den afslørede, at han havde en masse ukendte slægtninge i Thailand, hvoraf flere stadig hed Hedegaard. Sagen var den, at farfarens storebror, Peder P. Hedegaard, var ansat i ØK’s skovvæsen i det nordlige Siam i årene 1911-1920. Han fik en søn med en lokal kvinde. Denne søn fik 19 børn, som igen har fået børn og børnebørn. Peder Hedegaard var ikke den eneste, som efterlod sig kone og børn i Siam, når kontrakten med ØK udløb.

Arven fra ØK - på Sydfyn og i Siam
I udstillingen fortælles historien om ØK, Danmarks største og mest respekterede virksomhed i det 20. århundrede med 40.000 ansatte og handelsstationer verden over. Tidligere ØK-ansatte har bidraget med historier, genstande og billeder.

ØK, Det Østasiatiske Kompagni, startede i 1897 med skovning af teaktræ i Thailand fra handelsstationen i Prae, 750 km. nord for Bangkok. Udstillingen giver for første gang et indblik i, hvad der sker med naturen, befolkningen og landets politik, når en stærk, global virksomhed som ØK rykker ind i et udviklingsland. På udstillingen er der unikke kærestebreve fra siamesiske kvinder til deres hjemrejste danske mænd, fantastiske billeder og hundredårgamle souvenirs.

Åbningstider
Udstillingen vises frem til 23. oktober. Fra 18.-28. august er der åbent alle dage kl. 11-17. Herefter er udstillingen åben kl. 11-17 fredag-søndag den 2.-4. september, 9.-11. september, 16.-18. september, 23.-25. september og 30. september. I oktober er der åbent kl. 11-17 lørdag-søndag den 1.-2. oktober og fredag-søndag den 7.-9. oktober. Fra 14.-23. oktober er der åbent alle dage kl. 11-17. Der er gratis adgang.

Udstillingen er en del af det maritime samarbejdsprojekt, Den Blå By, der er finansieret af Svendborg Kommune. Projektet løber 2021-23 og har til formål at styrke fortællingen om søfartsbyen Svendborg. Vi arbejder for, at søfartshistorien er synlig, når man besøger Svendborg.