Den Sorte Boks er Svendborg Museums mobile museum. Den Sorte Boks rykker rundt i Svendborg Kommune, og vi fortæller de sydfynske historier, lige der hvor historien skete. Museet er klar med årets første udstilling. Denne gang med et højaktuelt emne. Museet fortæller historien om nogle af de vietnamesere, som blev sendt på flugt efter afslutningen af Vietnamkrigen i 1975. Her sendte den kommunistiske magtovertagelse efterfølgende over to millioner vietnamesere på flugt. Mange af dem flygtede i små spinkle fiskerbåde. Og en del af dem blev reddet af danske skibe og fandt senere deres nye hjem i Svendborg. Udstillingen er fortællingen om hvem de var, hvorfor de flygtede og hvordan de havnede i Svendborg.

Lokale søfolk mødte krigen og dens konsekvenser på åbent hav. Svendborgskibet ”Alice Riis” reddede 211 vietnamesiske flygtninge og sejlede dem til Thailand. ØK-skibet "Selandia" reddede 62 flygtninge fra druknedøden og pirateri, da de samlede dem op på deres sejlads fra Hongkong til Singapore. Den Sorte Boks står foran Svendborgs Katolske Kirke, da kirken har spillet en stor rolle i bådflygtningenes liv.

Den Sorte Boks åbnes lørdag den 9. april kl. 11 i Den Katolske Kirkes menighedslokaler Havnegade 1 i Svendborg.

Udstillingen åbnes af Nils Valdersdorf Jensen og Peter Krogsted Nielsen, der står bag udstillingen. Der vil være musikalske indslag og servering af vietnamesiske forårsruller. Desuden vil Linh Nguyen, der selv flygtede i 1975, komme og fortælle om sin nye bog ”Vores flugt” – 7 beretninger fra vietnamesiske bådflygtninge.

Boksen er åben hver dag kl. 8-21 frem til og med 15. maj. Der er gratis adgang.

Billedet er et privatfoto, venligst udlånt af Günter Petersen, som var styrmand på ØK-fragtskibet "Selandia". De reddede 62 flygtninge fra druknedøden. Flygtningene er så afkræftede, at de ikke selv kan gå op ad skibstrappen, så skibskranen må i brug. De forkomne flygtninge hejses op på ”Selandia” i den lille container, der normalt bruges til at losse affald i.