Landsbylægen i Hesselager

Historie på stedet

Med projektet ”Historie på stedet” gør Svendborg Museum butiksrum til museumsrum og udstiller autentiske museumsgenstande i den lokale skobutik, kirke eller på tankstationen. På den måde flytter museet ud midt i hverdagen.

Denne gang rykker Svendborg Museum ud af byen. Vi er klar med to nye pop-up udstillinger – en på Apoteket i Hesselager og en i forhallen ved Stenstrup Plejecenter.

Du kan se udstillingerne i deres åbningstid. Der er gratis adgang.

14. marts – 8. maj

Der er åbent i apotekets åbningstid

Gratis adgang

Hesselager Apotek, Langgade 20, 5874 Hesselager 

Landsbylægen i Hesselager

Der var engang… hvor lægen kom ud på sygebesøg. Også om natten. Hvor fødsler foregik i hjemmet, og lægen kunne klare en mindre operation selv, i stedet for at sende patienten på sygehus.

Fra 1934-1976 var læge Aksel Brandt praktiserende læge i Hesselager. De første mange år både dag og nat. Han udgjorde, sammen med præsten, apotekeren og dyrlægen, Hesselagers overklasse – og var både afholdt og en smule frygtet.

På pop-up udstillingen viser vi genstande fra Aksel Brandts klinik på Højdevej 5 og en tid, hvor lægelivet på landet var en livsform.

Tak til Hesselager Apotek for at give plads til udstillingen.

På fotoet ses Valborg og Aksel Brandt på klinikkens sidste åbningsdag i 1976. Fru Brandt var gennem alle årene medhjælpende hustru i klinikken og fungerede som sygeplejerske, sekretær, telefondame og den, der glattede ud, når lægen havde været lidt for kontant.
Bemærk cigaretten i Brandts venstre hånd – i 1970’erne var det ganske almindeligt, at en læge røg i sin konsultation. Foto: Gudme Lokalhistoriske Arkiv.

Historie på Stedet

Svendborg Museum har arbejdet som museum uden vægge i snart et årti. Det er museets erfaring, at det at flytte museet ind midt i hverdagen øger synligheden og samtidig får nye brugergrupper til at bruge museet.

“Historie på stedet” vises i butikker og offentlige steder i Svendborg Kommune, der afsætter nogle kvadratmeter af deres areal og agerer museumsvært i en måned.

Ambitionen er, at udstilling og butik giver noget til hinanden: At butikkens karakter løfter udstillingen og omvendt. Det betyder i praksis, at udstillingernes tema skal matche butikkerne.

Vi har med “Historie på stedet” indtaget nyt land og gjort butiksrum til museumsrum. I foråret og efteråret 2024 har vi haft 12 pop-up udstillinger. Det har blandt andet været hos en frisør, en optiker, en bazar, en  herretøjsforretning, en vinforretning og en stofforretning. I foråret 2025 følger de sidste 4 miniudstillinger. Alle udstillinger er
researchet og skrevet af kulturformidler Anita Lillevang.

“Historie på stedet” har modtaget en halv million kroner i støtte fra både Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden samt 150.000 kroner fra Halbergs Familiefond.