Invitation til Årsmøde 2024

Vi håber at se mange medlemmer til Årsmøde mandag den 11. marts 2024 kl. 19.00 i Borgerforeningen. 

Museumsforeningen

Det er sjovt og spændende at støtte museet. Og du får noget for din penge hos os. Vi kommer rundt omkring i hele Svendborg Kommune.  Husk at du altid kan tage en ledsager gratis med - og ved et husstandsmedlemskab; endda tre!

Bliv medlem af Museumsforeningen   

Museum Sydfyn og nye vedtægter

Fusionen mellem Svendborg Museum og Ærø Museum under navnet "Museum Sydfyn" er nu godkendt af Ærø Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen og Kultur- og Fritidsudvalget i Svendborg Kommune. Så pr. 1. januar 2024 er Museum Sydfyn en realitet.

Det fusionerede museum vil have hovedadresse på Grubbemøllevej i Svendborg. Som gæst og bruger af museerne vil man dog fortsat møde Svendborg Museum, Danmarks Forsorgsmuseum og Ærø Museum under de navne og med hver deres profil og stærke lokale forankring, som vi kender i dag.

Nye vedtægter for Museumsforeningen
Fusionen betyder, at støtteforeningen for Svendborg Museum skal have nye vedtægter. De blev vedtaget på medlemsmødet den 5. oktober og kan ses her.

Støtteforeningen har to repræsentanter i bestyrelsen for Museum Sydfyn. På medlemsmødet blev Peter Bjerregaard Andersen og Ida Langkilde Lauridsen valgt. De øvrige valgte til støtteforeningens bestyrelse er Michael Mortensen, Julie Lindegaard og Jesper Thomassen. Ingen af de tre ønsker at genopstille til årsmødet, som afholdes i Guldsalen den 11. marts 2024.

Der var følgende ændringer i forhold til UDKAST TIL Vedtægter for Museum Sydfyns støtteforening Svendborg

§4: slettet til afvikling af årsmødet. Der er foretaget ændring i rækkefølgen på dagsorden idet punkt 1 og 2 har skiftet plads og lyder nu
1. Valg af dirigent.
2. Orientering om Museum Sydfyns drift og planer

§7: ordet ekstraordinær generalforsamling er erstattet af ekstraordinært årsmøde.

Havnerundfarter med KAJA

I juni, juli og august har KAJAs Bådelaug haft hyggelige sejladser i Svendborgsund med den gamle natfærge. Sejladserne har været for medlemmer af Museumsforeningen.

Sejladserne er gratis, men tilmelding er nødvendig pga. de få pladser ombord på KAJA.  Bliver du forhindret, er det vigtigt, at du melder afbud – og gerne i god tid – så et andet medlem kan få pladsen. 

Sejladser med VIKING

I denne sejlsæson har VIKINGs bådelaug tilbudt tre aftensejladser og tre heldags-actionture. Sejladserne med VIKING er forbeholdt medlemmer af Museumsforeningen. Der er begrænset antal pladser pr. tur. Derfor fortsætter vi med lodtrækning om pladserne blandt de medlemmer, som er interesserede i sejladserne. På den måde får flest mulige medlemmer fornøjelsen af en sejltur med det smukke træskib.

Lodtrækningen har fundet sted
Der er rigtig mange, som har vist interesse for årets sejladser med VIKING. Lodtrækningen har fundet sted 30. marts, og de heldige vindere har fået direkte besked. Hvis du bliver forhindret i at deltage i sejladsen, er det vigtigt, at du melder afbud og gerne i god tid, så en anden kan få oplevelsen. Det gør du på eller tlf. 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14.

Årbog 2023
HUSK at du stadig kan hente Årbogen "Smuglerlandet Danmark" i Museumsbutikken. 

Bogen udspringer af Nils’ ph.d.-afhandling om smugleriets historie og er den første samlede fortælling om lyssky forretninger, der længe var acceptabelt tidsfordriv. Bogen er rigt illustreret og fortæller om smugleriet i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag. Whisky, silke og cigaretter gemt mellem søm, i hemmelige rum og under tøjet. Trillebøre fyldt til randen med brunt sukker og store dunke sprit på slæb. Opfindsomheden var stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne og ind i Danmark. Problemerne var især synlige i Det Sydfynske Øhav. Her havde sømænd og færgedamer vind i sejlene, tolderne lukkede øjnene og de lokale holdt sammen mod staten.

”Smuglerlandet Danmark” er udkommet på Gads Forlag i et samarbejde med M/S Museet for Søfart og Svendborg Museum. Bogen fik i december 2022 fem hjerter i Politiken. 

Årsmødet 2023
Det var en fornøjelse at se så mange medlemmer til Årsmødet mandag den 27. marts, hvor Hanne Ringgaard Møller, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, tog os sikkert gennem dagsordenen. Det var første møde for museets nye direktør Jesper Hansen, og den første formandsberetning fra Peter Bjerregaard Andersen.

Julie Lindegaard og Michael Mortensen plus suppleanterne Steen Tinning og Ida Lauritzen var på valg til bestyrelsen. Alle ønskede at genopstille, og de blev genvalgt. Jesper Bernhardt er efter eget ønske trådt ud af bestyrelsen. På det kommende bestyrelsesmøde i maj udpeges et nyt medlem. Det blev vedtaget, at kontingent til Museumsforeningen stiger. Det betyder, at fra 1. januar 2024 koster enkeltmedlemskab 300 kr., pensionist/studerende betaler 200 kr. og en husstand skal af med 400 kr. for et år. 

Museets arkæolog Katrine Balsgaard Juul rundende aftenen af med et interessant foredrag om jernalderens Lundeborg. Årsberetning for Svendborg Museum kan ses her.  

Indmeldelse

Der er flere måder, hvorpå du kan melde dig ind i Museumsforeningen. Du kan kigge forbi Museumsbutikken,  når museet har åbent. Det kan også ske ved et af museets arrangementer eller her på hjemmesiden.

Ved indmeldelse får du den nyeste årbog og årsberetning.

Alt det med småt kan du læse her

Se dine medlemsoplysninger

Du kan se, hvilke data vi har stående i vores medlemsdatabase. Du skal bruge din e-mail-adresse og kode for at logge ind. Du kan ændre koden, når du er logget ind.

Får du ny adresse, bedes du opdatere dine medlemsoplysninger.

Se dine medlemsoplysninger

Betaling og opsigelse

Har du en PBS- eller Dankort-aftale ift. Museumsforeningen, opkræves dit kontingent automatisk hvert år i januar og fortsætter, indtil du vælger at opsige dette.

Opsigelse af dit medlemskab kan ske i butikken på Danmarks Forsorgsmuseum, tirsdag-søndag kl. 10-16. Du kan også  sende en mail til . Ved opsigelse af medlemskab modtager du en mail med kvittering for opsigelsen.

Som medlem får du:

 • GRATIS adgang for dig og en ledsager til museets udstillinger
 • GRATIS adgang for dig og en ledsager til:
  • guidede ture i Svendborg Kommune 
  • foredrag af museumsinspektører 
  • foredrag på Danmarks Forsorgsmuseum 
  • havnerundfart med Kaja 
  • Sejltur med VIKING (1 pr. medlem pr. år) 
 • 10% rabat på varer i butikken på Danmarks Forsorgsmuseum
 • Gratis årbog og årsberetning for Svendborg Museum

Medlemskab i 2023 koster:

Enkelt person: 250 kr.
Husstand: 350 kr.
Stud./pensionist: 175 kr.

Medlemskab i 2024 koster:

Enkelt person: 300 kr.
Husstand: 400 kr.
Stud./pensionist: 200 kr.

Nyhedsmail

Ønsker du at modtage nyheder og invitationer til arrangementer m.m. pr. mail opgiv venligst emailadresse.

Du kan også melde dig til nederst på hjemmesiden.

Kommende aktiviteter Forsorgsmuseet