Foredrag

24
mar
2023

Foredrag om Franciskanerklostret i Svendborg

fredag 24. marts 2023 14:30 -16:00
Gratis adgang
Foredrag om Franciskanerklostret i Svendborg Svendborg Museum inviterer til foredrag med Hans Krongaard Kristensen fredag den 24. marts kl. 14.30-16.00 i Vor Frue Kirkes Menighedshus. Det sker i anledning af hans bogudgivelse "Franciskanerklostret i Svendborg". Alle er velkomne til boglancering og foredrag, det er gratis og tilmelding er ikke nødvendig. 

Få mennesker i Danmark ved så meget om vores middelalderklostre som arkæolog og forfatter Hans Krongaard Kristensen. Nu udkommer bogen "Franciskanerklostret i Svendborg". Heri samler Hans Krongaard Kristensen de forskellige oplysninger om klostret og inddrager resultaterne fra de mange forskellige udgravninger, der er foretaget på stedet. Et vaskeægte stykke danmarkshistorie. Selvom det gamle kloster i Svendborg ikke længere er synligt i bybilledet, fortæller resultaterne fra mange års forskellige udgravninger en rig og spændende historie om franciskanermunkenes liv i byen. Klostret blev indviet i 1236. Det er få år efter, at de første tiggermunke var kommet vandrende barfodet til Danmark, på en forholdsvis beskeden grund ud mod kysten, området hvor Svendborg Station ligger i dag. Indvielsen markerede begyndelse på en periode på 300 år frem til reformationen med ud- og ombygninger af klosteret, der vidner om de gunstige forhold, munkene fandt i den driftige middelalderkøbstad.

Køb bogen til særpris 
Fredag den 24. marts er der mulighed for at købe bogen og få forfatterens signering. Bogen er på 200 sider og rigt illustreret. Til bogreceptionen er det muligt at købe bogen til en særpris på 250 kr. (normalpris: 350 kr.). Vi modtager kontanter og betaling via MobilePay. 

"Franciskanerklostret i Svendborg" er udgivet med støtte fra Augustinus Fonden, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond, Jens Nørregaard & Hal Kochs Mindefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
19
apr
2023

Foredrag: Et liv i fattigdom

onsdag 19. april 2023 16:00 -18:00
Medlemmer gratis. Øvrige 75 kr.
Foredrag: Et liv i fattigdom Historiker Mette Gundel er kendt for at formidle Danmarkshistorie, så publikum kan lugte, smage og føle den. Onsdag den 19. april kl. 16.00-18.00 gæster hun Danmarks Forsorgsmuseum med hendes foredrag om fattiglemmernes forhold på tvangsanstalterne Sundholm og Ladegården. Med udgangspunkt i gamle fotografier fortæller hun om straffemetoderne og hverdagen på de to anstalterne. Undervejs belyses tidens skiftende menneskesyn, og der trækkes tråde op til nutidens velfærdsstat.

Tilmelding er nødvendig 
Arrangementet finder sted på Fattiggården. Tilmelding er nødvendig pga. begrænset antal pladser. Du tilmelder dig herDet er gratis for medlemmer af Museumsforeningen. For øvrige er prisen 75 kr. pr. person. I pausen serveres en kop kaffe/te. Vi forbeholder os ret til at aflyse ved for få tilmeldinger - du vil få besked, hvis det bliver aktuelt.
21
sep
2023

Med LOF Sydfyn på museumsbesøg

torsdag 21. september 2023 14:00 -15:00
Billet via LOF
Med LOF Sydfyn på museumsbesøg LOF Sydfyn arrangerer i samarbejde med Svendborg Museum, Østfyns Museer, Museum Odense, Faaborg Museum og Gærup Skolemuseum fire museumsbesøg i foråret og tre museumsbesøg i efteråret 2023. Hvert sted lærer du det enkelte museum bedre at kende. Torsdag den 21. september kl. 14-17 går turen til Nordens bedst bevarede fattiggård i Svendborg, hvor leder Sarah Smed fortæller om livet bag de høje mure og pigtråden. 

Komponisten Carl Nielsen er fra Midtfyn, hvor vi besøger hans barndomshjem i Nr. Lyndelse. Museerne i Kerteminde og Faaborg er hovedmuseer for Fynbomalerne, og en arkæologisk samling af en ganske særlig art venter os på Broholm. I Svendborg ligger det anerkendte Danmarks Forsorgsmuseum, hvor fokus rettes på de medmennesker, der lever eller har levet på samfundets skyggeside. Købstadens historie finder vi i Borgmestergården i Nyborg, og så har Fyn noget så specialiseret som et skolemuseum i Gærup om skolerne på godset Brahetrolleborg.  Du finder program og tilmelding her

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.