Mellemtrinnet

Læs venligst den generelle information for skoler - om gratis brug af museet og gratis udlån af IPads.

Nedenfor er der 3 tilbud: Det første er et særligt tilbud i en periode i 2019, hvor skoleelever (5-7. klasse) fra hele landet kan prøve kræfter med livet og hverdagen på en ægte Fattiggård i ”Fattiggårdens Dilemmaspil”. Pris: 1000 kr.

Derefter er der et, hvor I efter en omvisning arbejder med materialet "Hjælp fattiginspektøren" og et, hvor en museumsformidler arrangerer aktiviteter for jer, som beskrevet nedenfor. Pris: 500/800 kr.

Der er også en 4. og en 5. mulighed: En generel omvisning til 500 kr. med en af vores dygtige formidlere, som tilrettelægger omvisningen efter hvilken målgruppe, der er tale om. Læs mere her.  Og endelig en gratis, hvor I selv går rundt og bruger museet i forbindelse med jeres undervisning. Læs mere her.

Fattiggårdens dilemmaspil

Fattiggårdens Dilemmaspil er et live-action dilemmaspil, hvor eleverne både skal påtage sig rollerne som Fattiggårdens ansatte og indlagte. Eleverne skal arbejde, planlægge flugtforsøg, rulle cigaretter (falske naturligvis), finde deres børn, spise fedtemadder på tid og meget mere.

Fattiggårdens Dilemmaspil er en helt særlig aktivitet, som kun kan opleves på mandage i september og oktober
Kan bookes i tidsrummet: 10.00-15.00
Varighed: 4 timer inkl. pause
Maks. 30 elever
Pris: Gratis - Kulturens Laboratorium betaler

Spillet foregår på Svendborg Fattiggård (Danmarks Forsorgsmuseum) og altid om mandagen, hvor museet er lukket for ”almindelige” gæster. Det betyder, at eleverne får de historiske rammer helt for sig selv.

I spillet stilles eleverne over for otte forskellige dilemmaer. Eleverne inddeles i grupper af otte, hvoraf fire er indlagte og fire er ansatte. Hver elev får et unikt manuskript og en karakter, som vedkommende skal være. Alle karakterer er baseret på historiske personer.

Fattiggårdens Dilemmaspil er en del af Den Gamle Bys projekt "Historien Fortalt Gennem Dilemmaspil", som er en del af det landsdækkende projekt "Historier om Danmark". Projektet er støttet af Slots- og kulturstyrelsen og Nordea-Fonden.

Se hele kataloget med tilbud om kunst- og kulturforløb

Hjælp fattiginspektøren

Kom med på en spændende og dialogbaseret rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård, og få et tankevækkende indblik i, hvilken hjælp det danske samfund tilbød de mennesker, der ikke kunne klare sig selv for 50-150 år siden.

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 1½ time
Maks. deltagere: 3 klasser (90 elever)
Pris: 500 kr. pr. klasse
Indhold: Målrettet rundvisning v. formidler (1 t.) og derefter i grupper løsning af opgaver vha. udleveret hæfte.

Eleverne træder ind under den samme pigtråd, som skulle sikre, at de indespærrede fattige forblev bag Fattiggårdens meterhøje mure.

Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.

Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården. Eleverne skal vha. den viden, de har fået under rundvisningen, løse opgaver i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.

Rundvisning og aktiviteter på Fattiggården

Kom med på en rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård og bliv klogere på, hvordan det var at være fattig i Danmark for ca. 100 år siden.

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2½ time
Maks. deltagere: 30 elever
Pris: 800 kr.
Indhold: Målrettet rundvisning med aktiviteter, i grupper løsning af opgaver vha. udleveret hæfte og til sidst evaluering - altsammen arrangeret af museets formidler.

Herefter starter en rundvisning på Fattiggården. I løbet af rundvisningen får eleverne mulighed for at prøve nogle af de arbejdsopgaver, som Fattiggårdens indlagte mænd og kvinder hver dag skulle tage sig af, bl.a. vævning af kokosmåtter og skærveknusning. Der kommer også fedtemadder på bordet i Fattiggårdens spisestue, så eleverne kan smage, hvad de indlagte spiste.

Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården. Eleverne skal vha. den viden, de har fået under rundvisningen, løse opgaverne i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.

Til slut mødes elever og lærere med museets formidler og evaluerer dagens oplevelse.

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

12. feb. - 20. dec. 2019: kl. 10-16

særlige søndage (den første søndag i måneden), er der FRI entre og gratis rundvisninger kl. 11 og kl. 13 (dog ikke for grupper).

Lej et sommerhus og tilbring flere dage på det skønne Sydfyn.

Entré

Børn 0-18 år: Gratis
Voksne: 50 kr.
Pensionister/studerende: 40 kr. 
Nye priser fra 1. januar 2020:
Børn 0-18 år: Gratis
Voksne: 75 kr.
Pensionister/studerende: 60 kr.

Grupper på 10 personer og derover
Voksne: 45 kr.
Pensionister: 35 kr. 
Nye priser fra 1. januar 2020:
Voksne: 60 kr.
Pensionister: 50 kr.

Gratis adgang har:
Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.

Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.

Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 

Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet forinden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på  eller 62 21 02 61

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler