Mellemtrinnet

Når I booker et besøg, er det vigtigt for os, at vi kender jeres ønsker for besøget. På den måde kan vi bedst guide jer ift. de muligheder, vi tilbyder, og sørge for, at I får en god museumsoplevelse. Et besøg på Fattiggården er en unik og stærk oplevelse, der giver eleverne stof til eftertanke. I kommer ind bag de høje mure og pigtråden og ser, hvor fattiglemmerne sov, spiste, arbejdede, blev vasket og straffet.

Vi anbefaler, at I booker en dialogbaseret omvisning eller et af vores særligt, tilrettelagte aktivitetsforløb med vores dygtige formidlere. En omvisning varer ca. 1 time, mens I skal afsætte 2-3 timer til et aktivitetsforløb. En omvisning koster 700 kr. og et forløb 1.000 kr. Entré for elever og lærere er gratis ifm. omvisning og forløb. Alternativt kan I besøge museet på egen hånd.

Book i god tid
Uanset om I planlægger et forløb eller kommer på egen hånd, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. I maj, juni, september og oktober er der mange, der gerne vil besøge museet.

Nedenfor ses de forskellige tilbud til 3.-6. klassetrin. Vi har samlet praktiske informationer (til højre via computer, nederst på mobil).

Før besøget
Ved det enkelte aktivitetsforløb anbefaler vi en kort film, der relaterer til forløbet og som klassen opfordres til at se, før I kommer på museet. 

Forløb til 3.-6. klasse

NYHED: ANBRAGT

Du skal vælge dette forløb, hvis formålet er at give eleverne indblik i og en større forståelse for, hvordan anbragte børn har oplevet at være anbragt på tværs af tid fra begyndelsen af 1900-tallet til i dag. Eleverne møder både børneskæbner, der var anbragt i starten af 1900-tallet og børn, der er anbragt i dag. 

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2 timer
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 1.000 kr. pr. klasse

 • Dagen starten med, at formidleren faciliterer en ”blank snak” om, hvad det vil sige at være anbragt. Her er der ingen rigtige eller forkerte svar, det handler det om at have en åben dialog med eleverne om emnet. Eleverne skal ikke have forberedt sig hjemmefra.
 • Efter den blanke snak går eleverne sammen med formidleren i museets nye udstilling "ANBRAGT". Her hører de om vilkårene for anbragte børn i begyndelsen af 1900-tallet og om børnene Kathinka, Marie, Holger og Carl, som alle var anbragt i deres barndom omkring år 1900. Alle fire børn var som unge/voksne indlagt på Fattiggården i Svendborg. Det fortæller formidleren også om.
 • Herefter går eleverne med formidleren i udstillingens biograf, hvor de ser op til 4 korte film. Hovedpersonerne i filmene er børn, der er anbragt i 2023. De 4 børn fortæller ud fra deres egne oplevelser om, hvorfor de er anbragt, og hvordan det er at være anbragt i dag.
 • Efter biografbesøget faciliterer formidleren en snak om, hvilke fordomme, der kan være forbundet med at være anbragt, men også hvilke superkræfter anbragte børn kan have.
 • Dagen slutter som den startede. Med en fælles snak om, hvad det vil sige at være anbragt. Har eleverne fået en ny viden, der gør at de forholder sig til emnet på en ny måde?
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.
Omvisning på Fattiggården

Omvisning

Du skal vælge en omvisning, hvis du ønsker en generel introduktion til Fattiggården og dens historie. 

Fag: Dansk, historie og samfundsfag
Varighed: 1 time
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 700 kr. pr. klasse

 • Eleverne kommer rundt på Fattiggården og ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på. Undervejs hører eleverne om nogle af de skæbner, der boede bag pigtråd og høje mure.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Ønsker I en mere dialogbaseret omvisning, tilbyder vi 1½ times omvisning for 1.000 kr.

Se en kort film før besøget
Inden I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, kan I med fordel se og tale om den korte film "Kom ind bag murene" af Liv Thomsen fra Historieselskabet. I filmen fortæller Liv Thomsen Fattiggården, som var i drift fra 1872 til 1974. Det var her de fattige, de syge, de hjemløse, de ’utilpassede’ og de forældreløse boede.

Omvisning hvor eleverne selv prøver forskellige arbejdsopgaver og får smagsprøver

Livet på Fattiggården

Du skal vælge denne aktivitet, hvis eleverne skal få et indblik i dagligdagen på Fattiggården ved selv at vaske tøj og spise Fattiggårdskost. Alt sammen mens de får en dialogbaseret omvisning på Fattiggården, hvor de hører om nogle af de skæbner, som boede bag pigtråd og høje mure.

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2 timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 1.000 kr. pr. klasse

 • Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad og hvilket tøj de skulle have på.
 • Undervejs får eleverne mulighed for at prøve nogle af de arbejdsopgaver, som Fattiggårdens indlagte mænd og kvinder hver dag skulle tage sig af. De prøver at slå skærver i mændenes gård, og de oplever måttevævning i værkstedet. De får også mulighed for at vaske tøj. Der kommer fedtemadder på bordet i Fattiggårdens spisestue, så eleverne kan smage, hvad de indlagte spiste.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Se en kort film før besøget
Inden I kommer på museet, anbefales klassen at se den korte film "Museumshaven".  Haven bag Fattiggården er både en nyttehave men også en prydhave, anlagt af Kaptajn Hallas. Han blev i 1869 ansat som fattiginspektør i Svendborg. Derudover var han botanisk interesseret, og det var på hans foranledning, at Inspektørens prydhave blev anlagt, og som enestående nok stadig er bevaret.

Praktisk information vedr. formidling

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter. Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse!

Priser
700 kr. for omvisning uden aktivitet
1.000 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er fortsat gratis ifm. undervisningsforløb.

Varighed
En omvisning varer ca. 1 time.
Aktivitetsforløbene varer 1½-2½ time plus pauser.

Antal
1 klasse eller op til 30 elever pr. omvisning/aktivitet

Hvornår
Undervisningsforløb kan bookes de dage, hvor museet er åbent, dvs. tirsdage-fredage kl. 10-16.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at besøge museet mandag. Det koster 500 kr. i tillæg.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at starte før kl. 10 eller slutte senere end kl. 16. Det koster 600 kr. i tillæg.

Booking
I booker omvisning/aktiviteter ved at kontakte os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Planlægger du et besøg, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - især i maj, juni, september og oktober, hvor mange gerne vil besøge museet.

På egen hånd
I er velkomne til at besøge museet på egen hånd som led i undervisningen. Husk at meddele jeres besøg i god tid inden. I kontakter os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Der er gratis adgang for elever og lærere.

Betaling
Faktura fremsendes efter jeres besøg. Når I booker bedes I oplyse EAN nr. eller SE/CVR nr., navn og adresse.

Afbud
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid. Ved afbud senere end 2 dage før opkræver vi det fulde beløb.

Ændringer
Har I ændringer til jeres arrangement, skal det ske senest 7 hverdage før arrangementets afholdelse. 

Madpakker
I er velkomne til at medbringe madpakker. Der er borde og bænke, både i gården og haven, hvor I kan sidde. De kan benyttes gratis. I kan købe kolde og varme drikke i Museumsbutikken. Har I booket en aktivitet eller omvisning, kan I booke et lokale, hvis det er ledigt. Det koster 100 kr. Reservation skal ske samtidig med, at du booker formidling og senest 14 dage før besøget.

Booking af lokale
Ønsker en skoleklasse at reservere "Klistersalen" eller "Balkens Tænketank" til f.eks. medbragt mad/drikke, og I ikke har booket en omvisning eller aktivitet, koster det 200 kr. for en time. For øvrige grupper er prisen 350 kr. for en time. Booking skal ske på forhånd og senest 14 dage før besøget.

Garderobe
Jakker og tasker kan anbringes i butikken. Der er ikke aflåst.

Til og fra museet
Museet ligger ca. 10 minutters gang fra bus- og togstationen i centrum af Svendborg. Fra Danhostel Vandrehjem er der 6-8 minutters gang, og fra Naturama tager det ca. 5 minutter på gåben.

Ret til ændringer forbeholdes.