Mellemtrinnet
Læs venligst den generelle information for skoler - om gratis brug af museet og gratis udlån af IPads.
Danmarks Forsorgsmuseum har i øjeblikket et særligt tilrettelagt formidlingsforløb med fokus på de børn, der var indlagt på Fattiggården.Pris: 900 kr. Derudover har museet et særligt tilbud i en periode i 2020, hvor skoleelever (5-7. klasse) fra hele landet kan prøve kræfter med livet og hverdagen på en ægte Fattiggård i ”Fattiggårdens Dilemmaspil”. Pris: 1100 kr.
Et andet tilbud er hvor man efter en omvisning arbejder selv med materialet "Hjælp fattiginspektøren" og et, hvor en museumsformidler arrangerer aktiviteter for jer, som beskrevet nedenfor. Pris: 600/900 kr. Disse 4 tilbud er beskrevet herunder.
Der er også en 5. og en 6. mulighed: En generel omvisning til 600 kr. med en af vores dygtige formidlere, som tilrettelægger omvisningen efter hvilken målgruppe, der er tale om. Læs mere her. Og endelig en gratis, hvor I selv går rundt og bruger museet i forbindelse med jeres undervisning. Læs mere her.
Alle forløb afstemmes efter de til tiden gældende retningslinjer ift. Corona.
Fattiggårdens Børn
Kom med på et særligt tilrettelagt formidlingsforløb med fokus på de børn, der var indlagt på Fattiggården. Her er det både muligt at få sat ansigt på nogle af de børn, der blev anbragt på Fattiggården og at få mere at vide om børneliv i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.
Bookes i tidsrummet: 10:00-15:00
Varighed: 2 ½ time inkl. Pause
Maks. 25 elever
Pris 900 kr.
Indhold
Målrettet museumsbesøg med forskellige stop rundt omkring på museet, hvor museets formidler går i dybden med nogle af de barneskæbner, der har opholdt sig Fattiggården. Hele forløbet faciliteres af museets formidler.
Forløbet starter med en udvidet rundtur på 1 ½ time, hvor formidleren fortæller om Fattiggårdens funktion, regler, hverdag, bygninger mm. Herudover har formidleren særligt fokus på de børn, der med jævne mellemrum blev indlagt på Fattiggården.
Når turen er slut, er der en kort pause. Herefter inddeles eleverne i grupper, hvor de får udleveret spørgsmål, der handler om de børneskæbner, de har hørt om. Spørgsmålene har til hensigt at få eleverne til at reflektere over, hvordan et børneliv kunne være for udsatte børn i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Dagen slutter med, at formidleren, lærer og elever sammen gennemgår spørgsmålene og får en afrundende samtale om dagens oplevelser.
Fattiggårdens dilemmaspil
Ikke muligt pt. pga. Corona

Fattiggårdens Dilemmaspil er et live-action dilemmaspil, hvor eleverne både skal påtage sig rollerne som Fattiggårdens ansatte og indlagte. Eleverne skal arbejde, planlægge flugtforsøg, rulle cigaretter (falske naturligvis), finde deres børn, spise fedtemadder på tid og meget mere.
Fattiggårdens Dilemmaspil er en helt særlig aktivitet, som kun kan opleves på mandage i april, maj, juni, juli, september og oktober 2020
Kan bookes i tidsrummet: 10.00-15.00
Varighed: 4 timer inkl. pause
Maks. 30 elever
Pris: 1100 kr.
Spillet foregår på Svendborg Fattiggård (Danmarks Forsorgsmuseum) og altid om mandagen, hvor museet er lukket for ”almindelige” gæster. Det betyder, at eleverne får de historiske rammer helt for sig selv.
I spillet stilles eleverne over for otte forskellige dilemmaer. Eleverne inddeles i grupper af otte, hvoraf fire er indlagte og fire er ansatte. Hver elev får et unikt manuskript og en karakter, som vedkommende skal være. Alle karakterer er baseret på historiske personer.
Fattiggårdens Dilemmaspil er en del af Den Gamle Bys projekt "Historien Fortalt Gennem Dilemmaspil", som er en del af det landsdækkende projekt "Historier om Danmark". Projektet er støttet af Slots- og kulturstyrelsen og Nordea-Fonden.

Hjælp fattiginspektøren
Kom med på en spændende og dialogbaseret rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård, og få et tankevækkende indblik i, hvilken hjælp det danske samfund tilbød de mennesker, der ikke kunne klare sig selv for 50-150 år siden.
Fag: Dansk, Historie
Varighed: 1½ time
Maks. deltagere: 3 klasser (90 elever)
Pris: 600 kr. pr. klasse
Indhold: Målrettet rundvisning v. formidler (1 t.) og derefter i grupper løsning af opgaver vha. udleveret hæfte.
Eleverne træder ind under den samme pigtråd, som skulle sikre, at de indespærrede fattige forblev bag Fattiggårdens meterhøje mure.
Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.
Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården. Eleverne skal vha. den viden, de har fået under rundvisningen, løse opgaver i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.

Rundvisning og aktiviteter på Fattiggården
Kom med på en rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård og bliv klogere på, hvordan det var at være fattig i Danmark for ca. 100 år siden.
Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2½ time
Maks. deltagere: 30 elever
Pris: 900 kr.
Indhold: Målrettet rundvisning med aktiviteter, i grupper løsning af opgaver vha. udleveret hæfte og til sidst evaluering - altsammen arrangeret af museets formidler.
Herefter starter en rundvisning på Fattiggården. I løbet af rundvisningen får eleverne mulighed for at prøve nogle af de arbejdsopgaver, som Fattiggårdens indlagte mænd og kvinder hver dag skulle tage sig af, bl.a. vævning af kokosmåtter og skærveknusning. Der kommer også fedtemadder på bordet i Fattiggårdens spisestue, så eleverne kan smage, hvad de indlagte spiste.
Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården. Eleverne skal vha. den viden, de har fået under rundvisningen, løse opgaverne i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.
Til slut mødes elever og lærere med museets formidler og evaluerer dagens oplevelse.