”FORBRYDELSENS ANSIGT- Historien om Herman, Fattiggårdens flugtkonge”

Danmarks Forsorgsmuseum og Svendborg FritidsTeater samarbejder igen om dramatiseret formidling og kunstnerisk fortolkning af Svendborg Fattiggårds historie.

Teaterstykket kan opleves d. 2., 3., 4. og 5. august hver dag kl. 17 i Kvindernes gård på Fattiggården. Fra 16-16.30 er det muligt at få en historisk omvisning.

Historien

Hovedpersonen i fortællingen er Herman, som blev indlagt på Fattiggården 32 gange. Herman flygtede mange fra Fattiggården - trods svage ben. Bag ham lå en hård opvækst hos en drikfældig og utilpasset familie og med en barndom på opdragelsesanstalt. Hans hjemkommune var København, men Fattiggården i Svendborg blev hans andet hjem, når livet uden for murene med druk, tiggeri og tyveri blev for hårdt. Hans sidste flugt var i en alder af 89 år og Herman døde på Fattiggårdens forsørgelsesanstalt, 93 år gammel.

Teatret

I teatret møder vi tre versioner af Herman: Svendborgskuespilleren Peter Michaelsen, der sammen med BaggårdTeatret i 1981 var med i spillet ”Liv på Fattiggården”, spiller den 70-årige Herman. Den 30-årige Herman spilles af Svendborg FritidsTeaters Lars Bo Jensen. Barnet Herman af Philip Hamilton.

Vi møder Hermans søskende, bl.a. Carl, der flygtede længst væk. Helt over til Amerika. Søsteren Harriet, som trods en barndom på pigehjem fik en borgerlig familie og slog hånden af de kriminelle brødre. Der er vennen fra opdragelseshjemmet Landerupgaard, Jens Nielsen, der som den sidste i Danmark blev henrettet med økse i Horsens Tugthus en novembermorgen 1892. Man møder Hermans drømmemor, hans to forelskelser, hans gode moster, opsynsmanden og dennes lille datter Lisa. Ligesom der medvirker 7 skæbnegudinder, forklædt som fattiglemmer.

I den sædvanlige blanding af kabaret og lokalhistorie medvirker Claus Bastrup med hans magiske harmonika. De grumme historier væves ind i H.C.Andersentekster og Tove Ditlevsendigte, skillingsviser og børnesange. Forestillingen er skrevet og instrueret af Marianne Kjær. 2. Balletmester ved PantomimeTeatret i Tivoli, Per Lundsgaard står for aktørernes benarbejde. Maria Hamilton er Marianne Kjærs assistent.

Det er teater for hele familien. Stykket varer 45 minutter, og publikum tilbydes at opleve en historisk fortælling ved museet til Hermans tid på Fattiggården, inden forestillingen går i gang.

Fakta:

Svendborg FritidsTeater har tidligere samarbejdet med Danmarks Forsorgsmuseum omkring spillene ”Jul på Fattiggården” 2012, og jubilæumsspillet ”Skæbner på Fattiggården” i 2014. Fritidsteatret og Svendborg Museum samarbejdede på deres fælles mobile amfiscene i Mændenes gård i perioden 1982 til 1986 om teaterstykker og musicals som ”Elvira Madigan”, ”Syv Brude til Syv Brødre” og ”Peder Most”.

Danmarks Forsorgsmuseum ligger i Svendborg i Nordens eneste fredede Fattiggård, som åbnede i 1872 og først lukkede 1974. Museet arbejder med forsorgshistorien fra vugge til grav og sætter særligt fokus på tankevækkende skæbnehistorier.

Billetter til forestillingen kan købes på museets webshop og i museumsbutikken tirsdag-søndag 10-16 til 75 kr. stk.

Historiker og formidlingschef Sarah Smed fortæller i foredraget om museets arbejde med at indsamle og bevare tankevækkende erindringer og genstande fra børnehjem.

Museet har gennem de sidste to årtier arbejdet målrettet med denne del af den danske velfærdsstats historie. Mange tidligere børnehjemsbørn har bidraget med deres historier og refleksioner om det at have tilbragt en barndom under forsorg. Nogle har svære minder om f.eks. omsorgssvigt med i bagagen, mens andre fortæller om betydningen af deres møde med omsorgsfulde voksne.

Sarah Smed fortæller i foredraget om museets forskning i bl.a. Godhavnsrapporten, og unikke fotos og skæbnefortællinger inddrages løbende. Hør bl.a. om Steff, som tilbragte trygge år på Kildebjerget ved Vejle med sin lillebror Herman. Om Leif der ankom som forældreløs til Rågelund Lærlingehjem og for altid oplevede at blive stemplet som 'børnehjemsunge'. Om den dyrebare 'Evighedsseddel' fra Godhavn eller om pigerne fra Clementshus Pigehjem, som snittede hemmelige beskeder til hinanden bag en dør.

Arrangør: AOF Center Fyn.Link til tilmelding

Sted: Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, Svendborg

Se evt. børnehjemudstillingen på Danmarks Forsorgsmuseum eller læs om den her

I hele juli kan alle aldre opleve levende og medrivende socialhistorie på Svendborgs unikke Fattiggård. 

Museets gæster kan f.eks.:

Gå med en af museets formidlere på en rundvisning og hør historier om livet bag de høje pigtrådsklædte mure - om bl.a. lusekassen, fuldebrummen og selvfølgelig om de mennesker, der i tidens løb har boet på Fattiggården. 
Tirsdag - fredag kl. 11 og kl. 13
Læs mere om nogle af de mange skæbner, der har boet på Fattiggården. 

Man kan også gå på opdagelse i spændende gamle bygninger og opleve historier formidlet i app’en ”Flugten fra Fattigdommen” (målgruppe: familier) eller løse børneopgaven ”Find Fattiggårdens børn” (målgruppe: 8-12 år).
Tirsdag - søndag kl. 10-16

Aktiviteterne kræver ingen tilmelding og er gratis, når entréen er betalt.


På Danmarks Forsorgsmuseum i Nordens bedst bevarede Fattiggård er der åbne døre ind til dele af vores samfunds historie, som ellers har været skjult bag mure, pigtråd og tabuer. Her fortælles de fattiges, de fysisk eller psykisk syges, de hjemløses, de ensommes, de udstødtes og de forældreløses historier.

Et besøg på Fattiggården er et museumsbesøg, der sætter både tanker og samtaler i gang.


Entré: Voksne 50 kr.
Pens./stud: 40 kr.
Børn 0-18 år: Gratis

Herman som konfirmand

I foredraget fortæller museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum, Jeppe Wichmann Rasmussen, historien om syv søskende, som fra slutningen af 1800-tallet og langt op i 1900-tallet kæmpede en barsk kamp for at finde deres plads i det danske samfund. 

De syv glemte skæbner favner hele museets kernefortælling om forsorg fra "vugge til grav" og mere til. Det er en historie om tvangsanbringelser på børnehjem og arbejdsanstalter, fængslinger, tiggeri, alkoholmisbrug, udvandringer til USA, prostitution, en aldrende flugtkonge, mysterier og to mønsterbrydere, som mod alle odds klarer sig igennem det hele og lever fredelige arbejds- og familieliv.

Arrangør: AOF Center Fyn. Link til tilmelding

Sted: Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, Svendborg 

Åbent 10-16 tirsdag-søndag

Rundvisninger kl. 11 og kl. 13 hver dag tirsdag–fredag i uge 42

Dilemmaspil for børn ca. 20 min. på egen hånd. "Fattiggård eller frihed?" - følg sporene fra de fire fattiglemmer: Ruth, Ane Marie, Charles og Ernsts færden på Fattiggården.
Hvad ville du f. eks. gøre, hvis du, som Ernst gerne ville forlade Fattiggården, men fik afslag gang på gang? 
Intro i butikken: Vælg hvem du vil være, løs et af tre dilemmaer, der knytter sig til hver af de fire skæbner.

I efterårsferien kan alle få et levende og medrivende skud socialhistorie på Danmarks Forsorgsmuseum. Museets gæster kan gå med en af museets formidlere på en rundvisning og høre historierne om livet bag de høje pigtrådsklædte mure - om bl.a. lusekassen, fuldebrummen og selvfølgelig om en række af de mennesker, der i tidens løb har boet på Fattiggården.

Hør om ”Fattiggårdens skræk”, der var født som et uægte barn og hvis kærlighedsløse og barske opvækst skabte en hård og kriminel ung mand, der afskyede autoriteter og kom på kant med næsten alle og enhver, om ”Flugtkongen fra Slesvig”, som var søn af en fordrukken krigsveteran fra 2. Slesvigske Krig (1864) og i 63 år skiftevis blev indlagt på- og stak af fra utallige anstalter rundt omkring i landet, om Alma, der levede 45 år på Fattiggården, Onkel Ejner og mange flere.

Læs mere om nogle af de andre skæbner, der har boet på Fattiggården

Man kan også prøve kræfter med måttevævning, og man kan smage på Fattiggårdens fedtemadder.

Entré: Voksne 50 kr.
Pens./stud: 40 kr.
Børn 0-18 år: Gratis

Alle aktiviteter er gratis, når entréen er betalt.

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA og VIKING er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. Kammerateriet, Café WØ, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge.