Svendborg Museum er museet uden vægge. Vi er her, der og alle vegne, så du kan møde historien til lands, til vands og digitalt. Her får du en oversigt over de mange aktiviteter og udstillinger, du kan opleve i Svendborg i sommerferien. De er ganske gratis. Ses vi?

Sommerferie på Fattiggården
I centrum af Svendborg finder du Danmarks Forsorgsmuseum. Det er Nordens bedst bevarede Fattiggård. Her er der skruet op for aktiviteterne i sommerferien. Du kan få smagsprøver, løse opgaver eller tip en 13'er og se Jens Vejmand i aktion med brændekløvning. Der er flere interessante udstillinger, bl.a. "Pigerne fra Vejstruplund" og jubilæumsudstilling  om Fattiggårdens indvielse i 1872. Få inspiration til et besøg her. 

Se udstillingen om Henry Rasmussen på Frederiksø

Bådebygger i verdenskrigens skygge

I lokaler på Danmarks Museum for Lystsejlads kan du komme på tæt historien om den verdensberømte bådebygger og svendborgenser Henry Rasmussen. Under besættelsen havde Henry Rasmussen havde et værft ved Svendborgsund. Rasmussens værft arbejdede for den tyske marine og blev derfor et aktivt sabotagemål. Udstillingen fortæller historien om Rasmussen før, under og efter besættelsen.

Udstillingen vises på Frederiksø, der er gratis adgang og der er åbent alle dage kl. 11-17 den 25. juni-7. august.

Tag med på en gratis byvandring og hør om Svendborg i Middelalderen

Byvandring: Svendborg i middelalderen

Svendborg blev første gang nævnt i 1229. Knap 800 år senere er der kun få spor af middelalderbyen Svendborg tilbage, men gader og torve i bymidten følger stadig middelalderbyens spor. På byvandringen bevæger vi os inden for byens volde og besøger kirker, klostre, byporte og voldanlæg for at komme tæt på middelalderbyen og sporene efter dens beboere.

Det er hver mandag i perioden 4. juli - 1. august. En byvandring varer ca. 1,5 time og starter kl. 16.30. Mødestedet er Wessels Trappe op mod Vor Frue Kirke på Torvet. Deltagelse er gratis. Tilmelding er ikke nødvendig.

Oplev de mange spændende fortællinger fra Svendborgsund med den gratis audioguide

Fortællinger fra Svendborgsund

Søfarten har dybe historiske rødder ved Svendborgsund. Svendborg var og er en af Danmarks vigtigste søfartsbyer. Via den gratis audioguide "Fortællinger fra Svendborgsund" kan du lytte til 17 historier fra havet og havnene omkring Svendborgsund. Du kan blandt andet høre historierne om Weber-familiens villaer og deres kryoliteventyr, Emma Gads syn på badehoteller som det i Troense, søfartsøen Thurø og værftsarbejderne på Svendborg Værft.

Du går ind på Useeum og søger på Svendborg. Så er der gratis skumsprøjt i ørerne og fængende historier fra Svendborgsund.

Tag med på en gratis byvandring og hør om søfartsbyen Svendborg

Byvandringer: Søfartens Svendborg

Svendborg er et af de største danske søfartssamfund både før og nu. I byvandringen fortælles om søfartens udvikling fra små buttede jagter til skonnerter og dampskibe. Vigtigst af alt, der fortælles om de skæbner, der var knyttet til vandet – fra kaptajner til sømandsenker.

Det er hver onsdag i perioden 6. juli - 3. august. En byvandring varer ca. 1,5 time og starter kl. 16.30. Mødestedet er Wessels Trappe op mod Vor Frue Kirke på Torvet. Deltagelse er gratis. Tilmelding er ikke nødvendig.

Oplev Den Sorte Boks på Landsstævnepladsen

Den Sorte Boks: Landsstævnerne i Svendborg set fra månen

Den Sorte Boks er Svendborg Museums mobile udstillingsrum, som fortæller historien lige der, hvor den skete. Under Landsstævnet står Den Sorte Boks ved SG Hallen i Svendborg.

Landsstævnerne er født ud af politiske konflikter efter 1864. På det første gymnastikstævne i Svendborg i 1878 var der foruden spring over hest opvisning i stokkeslag, kårde- og bajonetfægtning. Landsstævnet i 1935 i Ollerup kaldtes ”Olympiaden” og var da også tydeligt inspireret af forberedelserne til Olympiaden i Berlin 1936. Landsstævnet i Svendborg 1994 var et ”make love, not war”-landsstævne. Masser af sol, øl, musik og evig fred.

Den Sorte Boks er åben 30. juni - 3. juli, hver dag kl. 8-21 og der er gratis adgang.

Kom med på kulinarisk og historisk byvandring

Kulinarisk byvandring

Tag med på en historisk og kulinarisk byvandring i Svendborg. Du hører om byens historie fra 1200-tallet til i dag, og undervejs bliver der mulighed for at smage på kulinariske fristelser fra Sydfyn.

Det er 26. juli, 2. og 4. august. Den kulinariske byvandring starter kl. 16.30 og varer to timer. Mødestedet er Wessels Trappe op mod Vor Frue Kirke på Torvet. Deltagelse er kun mulig med forudtilmelding og betaling. Det koster 200 kr. pr. person. Se mere for tilmelding og betaling.

VIKING fylder 125 år - vær med til fejringen

VIKING fylder 125 år - vær med til fejringen 30. juli

Krydstoldjagten VIKING fylder 125 år i år, og det skal fejres. I 1979 blev VIKING testamenteret til Svendborg Museum. Lige siden har skibet været drevet af frivillige. Det er både deres indsats og skibets runde fødselsdag, som fejres lørdag den 30. juli ved Maritimt Center. Alle er velkomne, og deltagelse er gratis.

Kl. 11 er der fødselsdagstaler, åbent skib og levende historie fra Svendborg Fritidsteater. I forestillingen kan du møde den nidkære tolder Blom, der grundlagde krydstoldvæsenet og Mølle Marie, der fik VIKING til Svendborg.
Kl. 12 gentages forestillingen.