Svendborg Museum er museet uden vægge. Vi er her, der og alle vegne, så du kan møde historien til lands, til vands og digitalt. Her får du en oversigt over de mange aktiviteter og udstillinger, du kan opleve i Svendborg i juli måned. De er ganske gratis. Ses vi?

Sommerferie på Fattiggården
I centrum af Svendborg finder du Danmarks Forsorgsmuseum. Det er Nordens bedst bevarede Fattiggård. Her er der skruet op for aktiviteterne i sommerferien. Du kan få smagsprøver, løse opgaver eller tip en 13'er og se Jens Vejmand i aktion med brændekløvning. Der er flere interessante udstillinger, bl.a. Alt det usagte om familiehemmeligheder og fortielser i forbindelse med psykiske sygdom. Få inspiration til et besøg her

Tag med på en byvandring og hør om Svendborg under besættelsestiden, byens skyggesider og søfartshistorie

Byvandringer i Svendborg

Oplev Svendborg på nye måder eller for første gang, når dygtige guider fra Svendborg Museum lukker op for kendte og ukendte sider af den lokale historie.  Hør om besættelsestidens Svendborg, byens skyggesider og søfartshistorie. Vi glæder os til at vise jer nye sider af Svendborg, hvad enten I er lokale eller er turister i Svendborg.

Der er byvandring hver mandag, onsdag og torsdag i perioden den 1.-29. juli. En byvandring varer ca. 1,5 time og starter kl. 16.30 ved Wessels Trappe på Torvet. Deltagelse er gratis. Tilmelding er ikke nødvendig.

Mandag den 5.7, 12.7, 19,7 og 26.7: Svendborg Besat

Onsdag den 7.7, 14.7, 21.7 og 28.7: Søfartens Svendborg - Mærsk, matroser og matroner

Torsdag den 1.7, 8.7, 15.7, 22.7 og 29.7: Svendborgs skyggesider

Mød de historiske skilte rundt om i centrum

Historisk Shopping

I sommerferien er Svendborg Museum igen klar med Historisk Shopping. Du får en lang række interessante historier, når du går rundt i Svendborgs gader.

Du kan bl.a. læse om den sejlivede gammeljomfru i Møllergade 9, Svendborgs ældste værtshus i Brogade 5 og fabrikantens fine villa i Vestergade 25.

Du vil møde skiltene forskellige steder i centrum af Svendborg. Du kan også få udleveret et kort med placeringer hos VisitSvendborg.

Oplev de mange spændende fortællinger fra Svendborgsund med audioguiden

Fortællinger fra Svendborgsund

Svendborg Museum har i samarbejde med Svendborg Havn udgivet audioguiden "Fortællinger fra Svendborgsund". Her kan du bl.a. høre historierne om Weber-familiens villaer og deres kryoliteventyr, Emma Gads syn på badehoteller som det i Troense, søfartsøen Thurø og værftsarbejderne på Svendborg Værft - og meget mere.

Audioguiden hentes via appen Useeum. Den er gratis. I appen skal du blot søge på Svendborg og vupti: Så er du på sejltur i historien, hvad enten du ordner have, er på sejltur i Svendborgsund eller går en tur langs havnekajen ved Frederiksø.

Oplev udstillingen Frihedens værksted på Frederiksø i juli måned

Frihedens Værksted på Frederiksø

På Frederiksø, midt i Svendborg Havn, ligger Danmarks Museum for Lystsejlads.  Her kan du opleve udstillingen “Frihedens Værksted - Kløvedal & livet med Nordkaperen”. Udstillingen sætter fokus på Troels Kløvedals liv og rejserne med Nordkaperen – tæt på og i pagt med naturen.

”Frihedens værksted” er udarbejdet af M/S Museet for Søfart i Helsingør og Naturhistorisk Museum i Aarhus og udlånt til Danmarks Museum for Lystsejlads frem til 1. august.

I juli måned er der åbent alle dage kl. 11-17. Det er gratis, men husk Corona-pas. 

Se mere på www.søfartsbyensvendborg.dk

I Den Sorte Boks kan du læse om Harjas arbejde og hvordan du selv kommer i gang

Den Sorte Boks: Harja 50-års jubilæum

Den Sorte Boks er Svendborg Museums mobile museum, som siden 2018 har været placeret mange forskellige steder i kommunen.

I juli måned står Den Sorte Boks foran Scala biografen, i centrum af Svendborg. Denne gang er udstillingen blevet til i et samarbejde med den arkæologiske forening Harja, som har 50-års jubilæum. Besøger du Den Sorte Boks kan du læse om foreningens arbejde, og hvordan du selv kommer i gang, hvis du interesserer dig for arkæologi.

Den Sorte Boks er åben den 9. juli-8. august, hver dag kl. 8-21. Der er gratis adgang.

Besøg udgravningslejren ved Kirkeby

Åbent hus i udgravningslejren

I juli afholder den fynske arkæologiforening Harja i samarbejde med Svendborg Museum en arkæologisk udgravningslejr for foreningens medlemmer. Det sker i Hedeskov (ejes af Hvidkilde gods) i den sydlige udkant af Kirkeby Sand.

Er du interesseret i arkæologi, er der “Åbent hus” på udgravningen mandag-torsdag kl. 14.00 i perioden 5. til 22 juli, hvor en deltager fra holdet vil tage imod, vise rundt og fortælle. Adgang til udgravningen er ad den blinde Dyrehavegårdsvej (sidevej ind i skoven fra Vængevej).