Fortiden i Fremtiden

Fem vandreudstillinger om teknologi og kulturarv besøger Svendborg i de kommende år.

Udstillingen ”Magtens grundstof” er den første i en række, der under overskriften ”Fortiden i Fremtiden” viser, hvordan ny teknologi hjælper med at bevare og udforske museale genstande.

Svendborg Museum deltager i projektet sammen med Bevaringscenter Fyn, Østfyns Museer, Øhavsmuseet Fåborg, Marstal Søfartsmuseum, Ærø Museum og Langelands Museum. Projektet løber over 5 år og har til formål at komme under huden på kulturhistorien ved hjælp af nyt udstyr, der kan forbedre bevarings- og forskningsarbejdet med de museale genstande.

Formidlingen vil ske gennem fem fælles vandreudstillinger, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted. Projektet er støtte af Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Den første udstilling ”Magtens grundstof”, som skulle have været på Anne Hvides Gård d. 15. april - 27. maj 2020 er udsat til 2021.

Den næste udstilling ”Frosset i tid” håber vi at kunne præsentere d. 2. - 30. september 2020, onsdage og lørdage kl. 11-14. Udstillingen har fokus på frysetørring af organisk materiale.

De tre følgende udstillinger har temaerne ”Når farver falmer”, ”Bevaring af tekstiler” og ”Bevaring af plast og andre moderne materialer”.

Magtens grundstof

XRF-scanneren undersøger – og afslører – hvad historiske genstande består af, for ikke alt, der glitrer, er guld!

”Magtens Grundstof” er den første af fem udstillinger, hvor naturvidenskab møder historie – og hvor publikum kan opleve, hvordan naturvidenskabelige teorier og teknikker bruges i praksis.

Hvordan kan vi finde ud af, hvilke grundstoffer en arkæologisk eller nyere genstand består af? XRF-scanneren er en håndholdt scanner, der ved hjælp af røntgenstråler afslører om guldfundet i virkeligheden er messing, om den gamle udstoppede fugl er fyldt med arsenik eller om spejlet er belagt med sølv eller kviksølv.

Udstillingen vises på Anne Hvides Gård i 2021.

Podcast

Hør Fortiden i Fremtidens podcast om udstillingen ”Magtens grundstof”.

Den varer 12.30 min og giver en introduktion til XRF-teknologien og udstillingen.

Video

Se videoen, hvor konservator Simon Schölch fortæller om, hvordan en håndholdt XRF scanner kan bruges til at kaste et anderledes blik på den kolde krigs historie.

Fortiden i Fremtiden: For udskolingen og ungdomsuddannelserne

Alle fem vandreudstillinger har et særligt tilbud til udskolingen og ungdomsuddannelserne, hvor de kan møde konservatoren i arbejde.

Frysetørring, microfading og XRF-scanning med røntgenstråler er nogle af de teknikker, der bliver præsenteret på udstillingerne. Eleverne kan her få svar på det evige spørgsmål. ”Hvad kan man bruge det til?”, for vi bruger f. eks. det periodiske system og lys som energi i praksis på udstillingerne.

Til hver udstilling udarbejdes der et lærerkompendium med teori og inspiration til undervisningen, så et besøg på udstillingen både kan forberedes og følges op.

Du finder kompendierne her:

pdfUndervisningsmateriale til Fortiden i Fremtiden

pdfUndervisningsmateriale til Frosset i Tid

Tilmelding eller login til medlemsforeningen