Fortiden i Fremtiden

Fem vandreudstillinger om teknologi og kulturarv besøger Svendborg i de kommende år.

Udstillingen ”Magtens grundstof” er den første i en række, der under overskriften ”Fortiden i Fremtiden” viser, hvordan ny teknologi hjælper med at bevare og udforske museale genstande.

Svendborg Museum deltager i projektet sammen med Bevaringscenter Fyn, Østfyns Museer, Øhavsmuseet Fåborg, Marstal Søfartsmuseum, Ærø Museum og Langelands Museum. Projektet løber over 5 år og har til formål at komme under huden på kulturhistorien ved hjælp af nyt udstyr, der kan forbedre bevarings- og forskningsarbejdet med de museale genstande.

Formidlingen vil ske gennem fem fælles vandreudstillinger, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted. Projektet er støtte af Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Oplev den første udstilling ”Magtens grundstof” med de tilknyttede aktiviteter på Anne Hvides Gård: 15. april - 27. maj 2020, onsdage og lørdage kl. 11-14.

Den næste udstilling ”Fastfrosset fortid” er åben 2. - 30. september 2020, onsdage og lørdage kl. 11-14 med fokus på frysetørring af organisk materiale.

De tre følgende udstillinger har temaerne ”Når farver falmer” (2021), ”Bevaring af tekstiler” og ”Bevaring af plast og andre moderne materialer”.

Magtens grundstof

XRF-scanneren undersøger – og afslører – hvad historiske genstande består af, for ikke alt, der glitrer, er guld!

”Magtens Grundstof” er den første af fem udstillinger, hvor naturvidenskab møder historie – og hvor publikum kan opleve, hvordan naturvidenskabelige teorier og teknikker bruges i praksis.

Hvordan kan vi finde ud af, hvilke grundstoffer en arkæologisk eller nyere genstand består af? XRF-scanneren er en håndholdt scanner, der ved hjælp af røntgenstråler afslører om guldfundet i virkeligheden er messing, om den gamle udstoppede fugl er fyldt med arsenik eller om spejlet er belagt med sølv eller kviksølv.

Udstillingen vises på Anne Hvides Gård, 15. april - 27. maj 2020, onsdage og lørdage kl. 11-14.

Podcast

Hør Fortiden i Fremtidens podcast om udstillingen ”Magtens grundstof”.

Den varer 12.30 min og giver en introduktion til XRF-teknologien og udstillingen.

Har du bling-bling eller ægte guld i skuffen?

Kig ind på Anne Hvides Gård 18. april og få analyseret dine arvesmykker og din mærkelige sten eller find ud af, om din udstoppede fugl er fuld af arsenik.

I forbindelse med udstillingen ”Magtens grundstof” får du lørdag 18. april mulighed for at
opleve en XRF-scanner i arbejde. Scanneren er et af de mange teknologiske redskaber, konservatorerne har til rådighed, når de undersøger arkæologiske fund og museumsgenstande. Udstillingen, der vises på Anne Hvides Gård fra 15. april til 27. maj, belyser hvordan XRF-scanneren afslører hemmeligheder om både arkæologiske fund, sømands-souvenirs og giftige tungmetaller.

Scanneren måler helt ned på grundstof-niveau, hvad genstande fra historien består af – og på udstillingen kan du se eksempler på, hvor glasperler fundet i Lundeborg oprindeligt kom fra, og hvad de prangende guldmedaljer på østtyske militæruniformer i virkeligheden var fremstillet af.

XRF-scannerens analyse af genstandenes bestanddele hjælper konservatorerne med at afgøre, hvordan de skal behandles for at bevares bedst muligt.

Hvis du har en genstand af et uorganisk materiale, hvis sammensætning du er i tvivl om – det kan være smykker, sten, figurer – er du velkommen til at tage dem med og få dem analyseret.

Det samme gælder, hvis du har et gammelt, udstoppet dyr stående: før i tiden blev der brugt både arsenik og kviksølv til konserveringen, så måske er onkel Åges gamle ræv ligefrem sundhedsfarlig?

Det er konservatorerne Simon Schölch og Ida-Christine Hovmand fra Bevaringscenter Fyn, der demonstrerer XRF-scanneren og giver gode råd til vedligeholdelsen af genstandene. Der bliver introduktion til udstillingen om ”Magtens grundstof” kl. 11.30 og kl. 13.00, og der er gratis adgang til udstillingen, der har åbent i Anne Hvides Gård hver onsdag og lørdag fra kl. 11.00 – 14.00 i perioden 15. april til 27. maj

Fortiden i Fremtiden: For udskolingen og ungdomsuddannelserne

Alle fem vandreudstillinger har et særligt tilbud til udskolingen og ungdomsuddannelserne, hvor de kan møde konservatoren i arbejde.

Frysetørring, microfading og XRF-scanning med røntgenstråler er nogle af de teknikker, der bliver præsenteret på udstillingerne. Eleverne kan her få svar på det evige spørgsmål. ”Hvad kan man bruge det til?”, for vi bruger f. eks. det periodiske system og lys som energi i praksis på udstillingerne.

Til hver udstilling udarbejdes der et lærerkompendium med teori og inspiration til undervisningen, så et besøg på udstillingen både kan forberedes og følges op.

Du finder kompendierne her:

pdfUndervisningsmateriale til Fortiden i Fremtiden

Tilmelding eller login til medlemsforeningen