Vi glæder os til at byde jer velkommen på Fattiggården i sommerferien. Der er mange forskellige aktiviteter og udstillinger. Der er oplevelser, både for voksne og børn. Her på siden kan I se, hvad der sker og hvornår i perioden 26. juni-8. august.

Åbningstider, entré og retningslinjer vedr. Corona
Fattiggården er åben tirsdag-søndag kl. 10-16. Billetbestilling er ikke mulig. HUSK Corona-pas.  I kan se vores retningslinjer ang. Corona her

Alle aktiviteter er gratis, når først entréen er betalt. Voksne: 75 kr. pr. person. Pensionister og studerende: 60 kr. pr. person. Børn og unge (0-17 år) har gratis adgang.

Der er Særlig Søndag den 4. juli og den 1. august. Det betyder, at du ikke skal betale entré, du skal blot huske Corona-pas.

Klar på flere oplevelser i Svendborg?
Hvad enten du er lokal eller turist, så er der mange spændende oplevelser i Svendborg. Tag med på byvandring, hør om Svendborgsund og oplev Historisk Shopping i centrum af Svendborg. Bliv inspireret her.

Aktiviteter

Hør om de forskellige skæbner på Fattiggården eller få svar på de spørgsmål besøget giver dig

Hør om Fattiggården

Mød museets formidlere og hør om livet bag de høje mure, lige fra lusekassen og fuldebrummen til en række af de mennesker, der i tidens løb har boet på Fattiggården f.eks. Fattiggårdens Skræk, Flugtkongen fra Slesvig, Alma, Onkel Ejner og mange flere. Det sker på følgende dage:

Tirsdag-søndag kl. 10-14 den 29. juni - 1. august

Oplev museets egen Jens Vejmand i sommerferien

Mød museets Jens Vejmand

Knusning af skærver til sten var en vigtig arbejdsopgave på Fattiggården frem til 1942.

I juli måned kan du møde Jens Vejmand, som i virkeligheden hedder Flemming og er museumsfrivillig. Han viser, hvordan man knuser skærver og kløver brænde. Det sker i mandsgården, nøjagtig som de indlagte gjorde det på Fattiggårdens tid. Måske du selv vil prøve det hårde arbejde på egen krop.

Det sker kl. 10-16 (bortset fra frokostpausen) på disse dage:
29. juni – 3. juli 
6. juli - 10. juli 
13. juli – 17. juli
20. juli – 24. juli

Gå en tur i den smukke Museumshave

Besøg Museumshaven

Besøg Museumshaven
I tilknytning til Fattiggården ligger Museumshaven. Det er både en nyttehave men også en prydhave, anlagt af Kaptajn Hallas. Han blev i 1869 ansat som fattiginspektør i Svendborg. Derudover var han botanisk interesseret, og det var på hans foranledning, at Inspektørens prydhave blev anlagt, og som enestående nok stadig er bevaret. Du er altid velkommen til at besøge den smukke have, når du besøger museet.

Kommer du en tirsdag ved middagstid, er du velkommen til at tage en snak med havens frivillige om både havens historie og om arbejdet med at passe på den fredede have.

Få en smagsprøve på en ret med grønt direkte fra Museumshaven

Smag på Fattiggården

Som noget nyt har du mulighed for at få en smagsprøve på en Fattiggårds-inspireret ret. Enten med frugt eller grønt direkte fra Museumshaven.

En have, som Fattiggårdens indlagte i over 100 år passede og plejede. Fattiggården har altid været selvforsynende med grøntsager, og det er den stadig. Hvert år knokler Fattiggårdens flittige - frivillige - havefolk med at lægge kartofler, beskære frugtbuske og meget mere. Der er smagsprøver på følgende dage:

Tirsdag 29. juni og onsdag 30. juni kl. 11-13
Onsdag 7. juli og torsdag 8. juli kl. 11-13
Tirsdag 13. juli og onsdag 14. juli kl. 11-13
Tirsdag 20. juli og onsdag 21. juli kl. 11-13

Løs opgaven om branden på Fattiggården som familie

Løs opgaven: Branden på Fattiggården

En skæbnesvanger nat i efteråret 1899 brød Svendborg Fattiggård i brand. Stuehuset stod i lys lue. Brandvæsnet var hurtigt fremme, men det kneb med at få vand nok til slukningsarbejdet. Løs opgaven, mens I kommer rundt på Fattiggården. For børn 8-15 år og deres familier. Vi trækker lod blandt besvarelserne om 2 x gavekort til Hjem-Is. Vinderne får direkte besked 9. august. Du kan løse opgaven på følgende dage:

Tirsdag-søndag kl. 10-16 den 26. juni-8. august

Lær om Fattiggården når du svarer på de 13 spørgsmål

Tip en 13’er

Lær om Fattiggården ved at finde svarene på din vej rundt på Fattiggården. ”Tip en 13’er” er tiltænkt de voksne gæster. Vi trækker lod blandt besvarelserne om 5 x kaffe og bogen ”Fattiggården”. Vinderne får direkte besked 9. august. Du kan prøve Tip en 13’er på følgende dage: 

Tirsdag-søndag kl. 10-16 den 26. juni-8. august

Udstillinger og bog om Fattiggården

Årets udstilling: Syv fattige børn

Oplev årets udstilling Syv fattige børn

På det gamle fnatloft øverst i Forsørgelsesafdelingen finder I årets store udstilling. Her følger I en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. I hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axel’s drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. I ser konsekvenser af at være født ind i svære liv med fængsel, prostitution, tiggeri og rejsen til Amerika. Hermann blev indlagt på Fattiggården 32 gange og boede her til sin død som 93-årig. Læs mere om udstillingen

Udstillingen kan ses hele året.

Værker fra Alt det usagte finder du på din vej rundt på Fattiggården

NYHED: Alt det usagte

Med udstillingen sætter vi fokus på familiehemmeligheder og fortielser i forbindelse med psykiske sygdom. På jeres vej rundt på Fattiggården møder I kunstværker af danske og internationale kunstnere, som kaster lys over emnet.

I vaskerummet vil der f.eks. være en lydinstallation af Heidi Fast, og i en af sovesalene finder I stærke digte af Mikael Josephsen. Hvem er syg? Hvem er rask? Og hvem har retten til en hemmelighed? Læs mere om udstillingen og de mange interessante arrangementer i tilknytning hertil .

Alt det usagte kan ses 27. juni-17.oktober

Kig ind i Malerens rum og se hvordan kreativiteten har blomstret bag de høje mure

Malerens rum

I det nyindrettede rum kan I se nogle af de kreative kunstværker, som Fattiggårdens indlagte lavede i den sidste tid, stedet var i drift. På Fattiggården var fritid sparsomt. Dog havde klienterne et par timer for sig selv, når arbejdsdagen var afsluttet, og aftensmaden indtaget. Nogen brugte deres fritid på kreative udfoldelser. De malede blandt andet på lærreder og møbler og skabte rammer af ispinde, som kunne omkranse udklip med motiver af kongefamilien, små dyr og letpåklædte damer. Læs mere om ”Malerens rum”.

Malerens rum kan opleves hele året.

Læs de spændende historier om Fattiggården i den nye bog

Tag Fattiggården med hjem

Den populære bog ”Fattiggården” er netop udkommet i 3. oplag. I bogen kan du læse om nogle af de skæbner, der har boet på Fattiggården f.eks. Peter Jørgensen, også kaldet Fattiggårdens skræk eller Alma, der boede 45 år på Fattiggården. Der er interview med tidligere ansatte på Fattiggården bl.a. forvalteren og opsynsmanden. Og du hører om livet på Fattiggården. Der er også en længere artikel om familien, der er omdrejningspunktet for den aktuelle udstilling ”Syv fattige børn” og en ny artikel om en af stedets skæbner, Carl Marius Poulsen.

Pris: 175 kr. Kan købes i Museumsbutikken

Der er en lang række spændende særudstillinger på Danmarks Forsorgsmuseum

Særudstillinger på Fattiggården

På Danmarks Forsorgsmuseum tilbydes en helt særlig museumsoplevelse i Fattiggårdens historiske rammer. 

Når du går rundt på Fattiggården, vil du opleve særudstillinger, som aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie:

Fra Udsat til Værdsat 

Børnehjemsudstilling og Efter børnehjemmet

Fattigdom på tværs

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

21. april - 19. dec. 2021: kl. 10-16

Se retningslinjer ang. Corona

særlige søndage (den første søndag i måneden) er der FRI entre og alle vores udstillinger kan besøges.

Her kan du møde museets formidlere på din tur rundt på museet. Mellem kl. 10-14 fortæller de spændende historier om Fattiggårdens skæbner og livet bag murene.

Lej et sommerhus og tilbring flere dage på det skønne Sydfyn.