Udstilling: Magtens grundstof

Svendborg Museum deltager i projektet "Fortiden i Fremtiden", som viser, hvordan ny teknologi hjælper med at bevare og udforske museale genstande.

Magt har været udtrykt på mange måder gennem historien. Men magten finder også udtryk i det periodiske system. Ny udstilling viser, hvordan samspil mellem kulturhistorie og naturvidenskab giver nye svar.

I disse år udvides og udfordres vores kulturhistoriske viden af en række naturvidenskabelige analyser og metoder. Magtens Grundstof sætter fokus på, at koblingen af kulturhistorisk viden og naturvidenskabelige analyser giver os både flere og bedre svar. Men også mange nye spørgsmål at arbejde videre med.

Ikke alt der skinner er guld
Udstillingen kommer omkring militær magt og magten til at lede en forsamling. Vi ser på magtens symboler udtrykt i skinnende smykker og medaljer samt på den magt, der ligger i at beherske et håndværk. Med hjælp fra XRF-røntgenanalyse kan man komme helt ind i de udstillede genstande og undersøge, hvilke byggesten og materialer de består af. Er den prangende medalje virkelig af guld eller blot noget, der ligner? Kan farven på de fine perler fra bronzealderen fortælle noget om, hvor og hvordan de er lavet, og hvilke hemmeligheder gemmer sig i resterne af et nedbrudt koldkrigsfly?

Udstillingen vises på Anne Hvides Gård den 12. maj - 5. juni 2021. Der er åbent onsdag og lørdag kl. 11-14. Der er gratis adgang men husk Corona-pas.

"Fortiden i Fremtiden" varetages af Bevaringscenter Fyn i samarbejde med Østfyns Museer, Øhavsmuseet Fåborg, Marstal Søfartsmuseum, Ærø Museum og Langelands Museum. Projektet løber over 5 år og har til formål at komme under huden på kulturhistorien ved hjælp af nyt udstyr, der kan forbedre bevarings- og forskningsarbejdet med de museale genstande. Projektet er støtte af Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Arrangement oversigt

Startdato lørdag 22. 05. 2021 11:00
Slutdato lørdag 22. 05. 2021 14:00
Det foregår Anne Hvides Gård

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.