Foredrag: Sejlivede traditioner fra det førkristne Sydfyn - UDSOLGT

Måske har du set den aktuelle udstilling i Den Sorte Boks i Vindeby? Tirsdag den 14. juni kl. 18.30-20.00 inviterer Svendborg Museum til foredrag med Morten Tirssøn Mathiesen, som står bag udstillingen "Fra Thor til Sankt Olav". Foredraget afholdes på Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg i et lokale på Fattiggården.

De fleste danskere kender navnene Tyr, Odin, Thor, og Frigg, om ikke andet så fra ugedagenes navne. Men disse førkristne guder bliver, som i resten af Skandinavien, dyrket på Sydfyn længe før vikingetid - men også længe efter. Den førkristne begrebsverden forsvinder ikke med et trylleslag efter kristendommens indførelse.

Vi genkender guderne på arkæologiske fund fra germansk jernalder og vikingetid og ser dem af og til i stednavne flere steder på Sydfyn. Men den førkristen tro involverer også en lang række væsner, og mange af disse får lov at leve videre længe efter kristendommens indførelse, ligesom visse skikke, der knytter sig til den førkristne tradition lever, selv længe efter reformationen. På den måde afspejler Sydfyn, med en række unikke eksempler indenfor arkæologi, stednavne og folketro, den religionshistoriske udvikling der kendes fra det øvrige Danmark.

Med udgangspunkt i udstillingen “Fra Thor til Sankt Olav" fortæller cand.mag. i Old Nordic Religion Morten Tirssøn Mathisen om sejlivede traditioner fra det førkristne Sydfyn.

Arrangementet gratis. Der er begrænset antal pladser, hvorfor tilmelding er nødvendig. Der er desværre ikke flere ledige pladser til arrangementet.

Arrangement oversigt

Startdato tirsdag 14. 06. 2022 18:30
Slutdato tirsdag 14. 06. 2022 20:00
Det foregår Danmarks Forsorgsmuseum

Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.

OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.