05
okt
2023

Møde i Museumsforeningen

torsdag 5. oktober 2023 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Møde i Museumsforeningen

I lyset af det kommende Museum Sydfyn skal Museumsforeningens vedtægter ajourføres, ligesom der er valg til bestyrelsen. Medlemmer af Museumsforeningen indkaldes til møde torsdag den 5. oktober kl. 19.00-21.00 på det nye SIMAC, Nordre Havnevej 4, 5700 Svendborg. 

HUSK tilmelding
Tilmelding er nødvendig af praktiske hensyn. Skriv til eller ring på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Tilmelding senest søndag den 1. oktober.

Dagsorden for mødet i Museumsforeningen
Torsdag 5. oktober kl. 19.00-21.00
1)  Gennemgang og beslutning af vedtægter for støtteforeningen - j.fr. vedlagte udkast
Som følge af fusionen mellem Ærø Museum og Svendborg Museum til Museum Sydfyn skal støtteforeningen for Svendborg Museum omdannes fra at være indskrevet i § 13 i vedtægterne for Svendborg Museum til at være en selvstændig forening, som støtter Museum Sydfyn. Støtteforeningens nuværende medlemmer af Svendborg Museums bestyrelse, har med afsæt i § 13 i de nuværende vedtægter udarbejdet vedlagte forslag.

2) Valg til Museum Sydfyns bestyrelse - j.fr § 8 udkast til vedtæger
Under forudsætning af at forsamlingen tiltræder de fremlagte vedtæger afholdes valg til Museum Sydfyns bestyrelse, som tiltræder pr. 1/1 2024.

Èt medlem vælges for 3 år
Èt medlem vælges for 2 år
- j.fr. § 10 i vedtægerne for Museum Sydfyn
Opstilling kan foregå på mødet.

Fra Svendborg Museums nuværende bestyrelse opstiller:
Ida Langkilde Lauridsen
Peter Bjerregaard Andersen

3) Valg til støtteforeningens bestyrelse - j.fr. § 9
Under forudsætning af at forsamlingen tiltræder de fremlagte vedtægter afholdes valg til støtteforeningens bestyrelse.
Opstilling kan foregå på mødet.

4) Evt.
På gensyn til årsmøde mandag d. 11/3 2024 - igen under forudsætning om tiltrædelse af § 5 i de fremlagte vedtægter.

07
okt
2023

På rette vej

lørdag 7. oktober 2023 11:00 - søndag 8. oktober 2023 17:00
Gratis adgang
På rette vej Svendborg Museum viser udstillingen "På rette vej" i lokaler på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø i Svendborg. I udstillingen er der fokus på navigationsskolerne i Svendborg. Fra dengang søfolkene sejlede på et-mastede træskibe og til i dag, hvor de sejler på containerskibe, der er så store, at de kan transportere det samme som 2000 skonnerter. Søfarten har gennemgået en voldsom udvikling, der også har sat sig spor på skolerne.

Læs mere om udstillingen og åbningstider her.
14
okt
2023

På rette vej

lørdag 14. oktober 2023 11:00 - søndag 22. oktober 2023 17:00
Gratis adgang
På rette vej Svendborg Museum viser udstillingen "På rette vej" i lokaler på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø i Svendborg. I udstillingen er der fokus på navigationsskolerne i Svendborg. Fra dengang søfolkene sejlede på et-mastede træskibe og til i dag, hvor de sejler på containerskibe, der er så store, at de kan transportere det samme som 2000 skonnerter. Søfarten har gennemgået en voldsom udvikling, der også har sat sig spor på skolerne.

Læs mere om udstillingen og åbningstider her.
17
okt
2023

GENFÆRD - Artisttalk og kartoffelsuppe

tirsdag 17. oktober 2023 17:00 -19:00
Billet købes på forhånd
GENFÆRD - Artisttalk og kartoffelsuppe I anledning af FNs ”Internationale fattigdomsdag” inviterer Danmarks Forsorgsmuseum til en unik kulturoplevelse i en god sags tjeneste tirsdag 17. oktober kl. 17-19 på Fattiggården. Kunstner Ole Lejbach og forfatter Jens Blenstrup tager os med på en rejse gennem udstillingen "GENFÆRD". Her har Ole Lejbach genskabt fortidens fotografiske portrætter som store, spektakulære kul- og sepiategninger og som små intime blyantskitser, mens Jens Blendstrup har vækket dem til live i knivskarpe tekster. 

Efter samtalen byder vi på en gang hjemmelavet kartoffelsuppe i Fattiggårdens spisesal. Kartoffelsuppen er tilberedt med afgrøder fra Fattiggårdens have, som dyrkes og passes af de frivillige i Museumshavens Venner. Når maverne er fyldte, fortæller museumsleder Sarah Smed om museets rejse fra fattiggård til fællesskab. 

Hele arrangementet foregår midt i Fattiggårdens autentiske rammer. Alle arrangører bidrager frivilligt, og overskuddet fra arrangementet går ubeskåret til Kirkens Korshærs Varmestue i Svendborg.

Vil du med? 
Pris: 200 kr. pr. person. Drikkevarer tilkøbes på dagen. Der er begrænset pladser. Billet skal købes på forhånd. Du køber billet via dette link
29
okt
2023

Besøg Egeskov Mølle

søndag 29. oktober 2023 13:00 -16:00
Gratis adgang
Besøg Egeskov Mølle Den sidste søndag i måneden er der åbent kl. 13-16 på Egeskov Mølle. Du kan opleve den historiske vindmølle og se tandhjulene og sækkehejset. Tag turen til toppen, nyd den smukke udsigt og få en snak med møllersvendene, der holder møllen i gang. Der er også åbent for melsalg fra Egeskov Mølle. Det har en dejlig smag og god bageevne. Flere lokale bagere som f.eks. Thurø Bageri, Ørbæk Bageri og Sdr. Nærå Bageri bruger melet til specielle brødtyper. Det er også muligt at købe olie, honning, lys og en bog om Egeskov Mølle i mølleporten. Læs mere om Egeskov Mølle.

Ønsker I en rundvisning?
Foreninger, skoler og andre grupper kan bestille en rundvisning ved at ringe til Svend på telefon 51328797. Forudbestilt rundvisning koster 10 kr. pr. voksen person.

Ret til ændringer forbeholdes.
05
nov
2023

Særlig Søndag på Fattiggården

søndag 5. november 2023 10:00 -16:00
Gratis adgang
Særlig Søndag på Fattiggården Det er vigtigt for os, at alle har mulighed for at besøge Fattiggården. Med Særlig Søndag gør vi det muligt at besøge Fattiggården den første søndag i måneden. Denne dag er det nemlig gratis for alle at besøge museet (større grupper er undtaget). 

Denne søndag er der frivillige i måtteværkstedet kl. 10.30-12.30. De fortæller gerne om det gamle håndværk og viser, hvordan en måtte væves. I Fattiggårdens tid er der vævet tusindvis af måtter. De blev solgt videre og medvirkede til, at driften af Fattiggården blev billigere. Det er muligt at købe en måtte med hjem fra Museumsbutikken, som er vævet af museets frivillige. I Museumshaven lakker havesæsonen mod enden, og de frivillige mødes for sidste gang for at gøre haven klar til vinteren. Kig gerne om i Museumshaven, hvor de frivillige gerne fortæller om dyrkning af de forskellige afgrøder og hvordan de passer prydhaven. 

Fortæl gerne om Særlig Søndag til dem du kender og dem, hvor entréen kan være en barriere for et besøg. Særlig Søndag finder sted den første søndag i måneden. Ret til ændringer forbeholdes.
03
dec
2023

Særlig Søndag på Fattiggården

søndag 3. december 2023 10:00 -16:00
Gratis adgang
Særlig Søndag på Fattiggården Det er vigtigt for os, at alle har mulighed for at besøge Fattiggården. Med Særlig Søndag gør vi det muligt at besøge Fattiggården den første søndag i måneden. Denne dag er det nemlig gratis for alle at besøge museet (større grupper er undtaget). Hele året rundt er der fri adgang for børn og unge (0-17 år). I december har julestemningen fundet vej til den gamle Fattiggård. Der er pyntet op med adventskrans, kravlenisser, engle og gran, og juletræet står klar. 

Fortæl gerne om Særlig Søndag til dem du kender og dem, hvor entréen kan være en barriere for et besøg. Særlig Søndag finder sted den første søndag i måneden.

Ret til ændringer forbeholdes.

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.