12
feb
2024

Unge stemmer på Fattiggården

mandag 12. februar 2024 10:00 - søndag 15. december 2024 16:00
Inkl. i entré
Unge stemmer på Fattiggården Hvordan kan anbragte unge og unge med anbringelseserfaring bidrage til at formidle socialhistorie med udgangspunkt i deres egne oplevelser? Det er omdrejningspunktet for projekt ”Unge stemmer på Fattiggården”, som en ny særudstilling på Danmarks Forsorgsmuseum udspringer af. ”Unge stemmer på Fattiggården” er et projekt, hvor Danmarks Forsorgsmuseum, De Anbragtes Vilkår, Svendborgs Ungepanel og elever fra Ringe Kost- og Realskole arbejder sammen om at skabe formidling, der kan bidrage til at give en større indsigt i anbringelsesområdet, men også andre dele af vores sociale hjælpesystem med udgangspunkt i de unges egne erfaringer.

De medvirkende unge har selv været med til at kuratere og skabe udstillingens indhold. Det er deres tanker og følelser, du oplever, når du besøger den. 

Projektet er støttet af: Lauritzen Fonden, Ole Kirk’s Fond og Trygfonden
20
feb
2024

Fra Fattiggården til Sprogø. Fra Sprogø til Fattiggården

tirsdag 20. februar 2024 10:00 - søndag 15. december 2024 16:00
Inkl. i entré
 Fra Fattiggården til Sprogø. Fra Sprogø til Fattiggården I denne mini-udstilling får du en introduktion til ø-anstalten på Sprogø, hvor mere end 500 kvinder var interneret i perioden 1923-1961. Du følger to kvinders liv fra Fattiggården til Sprogø og hører om deres mange år under forsorgen. Du møder også de to kvinder, der - efter alt at dømme – er de sidste, der i dag kan fortælle om, hvordan det var at være på Sprogø. Begge var anbragt på Sprogø i 1950erne. 

Udstillingen vises i anledning af, at leder af Danmarks Forsorgsmuseum, Sarah Smed, sammen med Stine Grønbæk Jensen udgiver bogen "Pigerne fra Sprogø". Det er historien om de ustyrlige pigers ø og et statsligt overgreb. Bogen kan købes i Museumsbutikken og landets boghandlere fra 20. februar 2024. Danmarks  Forsorgsmuseum har åbent tirsdag-søndag kl. 10-16. I uge 27-32 og uge 42 er der også åbent mandag kl. 10-16.

Foto: Kvindehjemmet på Sprogø / Kvinderne på trappen, 1926. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv12
apr
2024

Den Sorte Boks: Den sydfynske religionskrig

fredag 12. april 2024 8:00 - mandag 20. maj 2024 21:00
Gratis adgang
Den Sorte Boks: Den sydfynske religionskrig Svendborg Museum er klar med årets første udstilling i Den Sorte Boks. Udstillingen bygger på journalist Mikkel Fønsskovs bog "Oprør" fra 2023 og kan ses foran Brugsen i Skårup. 

Det var netop i Skårup, at der for 200 år siden var et religiøst oprør med præst Peter August Wedel og daglejer Johan Nielsen (på fotoet) i hver sin lejr. Oprøret udgik fra almuen og bondebefolkningen og var rettet mod staten. Konflikten varede i årtier, spredte sig til hele landet og blev en drivkraft i Danmarks transformation fra enevældigt kongerige til demokratisk nation. Men hvad var det, der foregik her på Sydfyn, og hvorfor opstod der i det hele taget en religionskrig? 

Den Sorte Boks er åben alle dage kl. 8-21 den 12. april-20. maj. Der er gratis adgang. Herefter rykker udstillingen til Åbyskov.
17
apr
2024

Historie på Stedet: At se og blive set

onsdag 17. april 2024 10:00 - tirsdag 14. maj 2024 17:00
Gratis adgang
Historie på Stedet: At se og blive set Med projektet ”Historie på stedet” gør Svendborg Museum butiksrum til museumsrum og udstiller autentiske museumsgenstande i den lokale skobutik, kirke eller på tankstationen. På den måde flytter museet ud midt i hverdagen. De to første pop-up udstillinger har været velbesøgte, og nu er museet klar med to nye mini-udstillinger. Denne gang er der fokus på ”Hår, hatte og hoveder” og om ”At se og at blive set”.

Udstillingen ”At se og at blive set” har fået husly hos Optiker Finn Ravn i Gerritsgade 16. Udstillingen tager afsæt i linser og viser eksempler på de linser med tilbehør, vi gennem tiden har brugt i både kameraer, kikkerter og briller. Du kan f.eks. se et håndskåret brille-etui fra engang i 1800-tallet til det kamera, der stod på konfirmandernes ønskeseddel i 1980’erne. Udstillingen kan ses i butikkens åbningstid frem til 14. maj. I samme periode kan du også se udstillingen "Hår, hatte og hoveder" hos Frisør Park Styling på Torvet 3. 

På fotoet ses Svendborg Kommunes kæmner (datidens kommunaldirektør) Emil Hansen (midt bagerst) og hans familie, fotograferet midt i 1890’erne.
17
apr
2024

Historie på Stedet: Hår, hatte og hoveder

onsdag 17. april 2024 10:00 - tirsdag 14. maj 2024 17:00
Gratis adgang
Historie på Stedet: Hår, hatte og hoveder Med projektet ”Historie på stedet” gør Svendborg Museum butiksrum til museumsrum og udstiller autentiske museumsgenstande i den lokale skobutik, kirke eller på tankstationen. På den måde flytter museet ud midt i hverdagen. De to første pop-up udstillinger har været velbesøgte, og nu er museet klar med to nye mini-udstillinger. Denne gang er der fokus på ”Hår, hatte og hoveder” og om ”At se og at blive set”. Udstillingen kan ses i butikkens åbningstid frem til 14. maj. I samme periode kan du også se udstillingen "At se og blive set" hos Optiker Finn Ravn i Gerritsgade 16. 

Udstillingen ”Hår, hatte og hoveder” vises midt mellem frisørsakse og shampoo hos Frisør Park Styling på Torvet 3. Her handler det om hår- og hattemode, barbergrej, krøllejern og andre genstande, der har været brugt til at forskønne det ydre.

På fotoet ses  Svendborgs bedre borgerskab. De er forsamlet på Frederiksø i 1937 til motorfærgen Egeskovs stabelafløbning. Stort set alle bærer hat – mens arbejderne oppe på trappen i baggrunden har kasketter på.
25
apr
2024

Byvandring: Byens affald

torsdag 25. april 2024 14:30 -15:30
Gratis adgang
Byvandring: Byens affald Arkæolog og museumsinspektør Allan Dørup Knudsen fra Svendborg Museum er guide på den historiske byvandring torsdag den 25. april kl. 14.30-15.30. På turen rundt i centrum hører du om byens første kloakering og det første toilet, om møddinger, natpotter, rendestene, sygdomshåndtering og ildelugtende arkæologiske fund. Til sammen giver de os et fantastisk indblik i forfædrenes levevis.

Alle er velkomne
Vi mødes ved Wessels Trappe ved Torvet i Svendborg. Det er for medlemmer. Øvrige betaler 50 kr. pr. person. Tilmelding er ikke nødvendig. Betaling sker ved fremmøde.
28
apr
2024

Melsalg på Egeskov Mølle

søndag 28. april 2024 13:00 -16:00
Gratis adgang
Melsalg på Egeskov Mølle Der er åbent for melsalg på Egeskov Mølle søndag den 28. april  kl. 13-16. Melet har en dejlig smag og god bageevne. Der er kun salg af mel fra vognporten og ikke som tidligere hos bagere på Sydfyn. 
Det er også muligt at købe olie, honning, lys og en bog om Egeskov Mølle i mølleporten. Du kan opleve den historiske vindmølle og se tandhjulene og sækkehejset. Tag turen til toppen og nyd den smukke udsigt.

Foto: Energi Fyn/Nordic Story. Ret til ændringer forbeholdes.
03
maj
2024

Aftensejlads med VIKING

fredag 3. maj 2024 17:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Aftensejlads med VIKING Kom på aftensejlads fredag den 3. maj med et af havnens ældste skibe: den smukke krydstoldjagt VIKING fra 1897. Det frivillige bådelaug tager dig med på tur, hvor du kan nyde det flotte skib og trafikken på vandet. Der er afgang kl. 17.00 fra Sejlskibsbroen foran det gule pakhus. Turen varer ca. 3-4 timer, afhængig af vejr og vind. I er velkomne til at medbringe kaffe og aftensmad, som I kan nyde ombord på skibet. Tag gerne varmt og praktisk tøj på til sejladsen. Sejladsen er gratis og kun for medlemmer af Museumsforeningen.

Vi håber på fint vejr til sejladsen, men vi gør opmærksom på, at skipper kan aflyse turen med kort varsel, hvis vejrudsigten siger kraftig regn, eller vinden er så kraftig, at det ikke er forsvarligt at sejle. Hvis det er tilfældet, vil du blive kontaktet direkte af skipper på sms.

Lodtrækning har fundet sted 
Der er begrænset antal pladser pr. tur. Derfor fortsætter vi med lodtrækning om pladserne blandt de medlemmer, som er interesserede i sejladserne. På den måde får flest mulige medlemmer fornøjelsen af en sejltur med det smukke træskib. Den 3. april er der trukket lod om pladserne på forårets første tre sejladser. Vinderne har fået direkte besked. Hvis der kommer afbud, kontakter vi de medlemmer, som har vist interesse for sejladserne. Op til sommerferien åbner vi for lodtrækning om sejladserne i august.
09
maj
2024

Vandretur: Fra Egebjerg Mølle til Hvidkilde og retur

torsdag 9. maj 2024 10:00 -13:00
Gratis adgang
Vandretur: Fra Egebjerg Mølle til Hvidkilde og retur Tag med Svendborg Museum på vandretur på Øhavsstien torsdag den 9. maj kl. 10.00-13.00. Museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen er guide på turen fra Egebjerg Mølle til Hvidkildes avlsbygninger og tilbage igen. Turen er på ca. 9 km. Det bliver en tur i herregårdslandskabets smukke natur med store marker og skove, hvor vi både skal nyde naturen, men også høre om landskabets historie og de særlige begivenheder, der har udspillet sig langs ruten. Vandreturen er en del af projektet ”Vandrefortællinger på Øhavet” og er støttet af Nordea-fonden.

Alle er velkomne
Vi mødes ved Egebjerg Mølle, Alpevej 36, 5771 Stenstrup. Turen er gratis, alle er velkomne og tilmelding er ikke nødvendig. Medbring madpakke, drikke og passende tøj.

Foto: Kasper Andersen
21
maj
2024

Rundvisning: Fattiggårdens ansigter

tirsdag 21. maj 2024 10:00 -11:00
Tilmelding nødvendig
Rundvisning: Fattiggårdens ansigter Tirsdag den 21. maj kl. 10.00-11.00 guider Sarah Smed, leder af Danmarks Forsorgsmuseum, os igennem udstillingen "Fattiggårdens ansigter" og fortæller om nogle af de kvinder og mænd, som har fået hjælp på anstalten, men betalte for hjælpen med deres frihed, borgerrettigheder og hårdt arbejde.

I år er det 50 år siden Fattiggården lukkede. Tusindvis af skæbner har været indlagt bag de høje mure og pigtråden. For museet er det vigtigt, at de mange skæbner ikke glemmes, men huskes – og derfor er vi klar med en jubilæumsudstilling fra maj. I den udendørs fotoudstilling ”Fattiggårdens ansigter” fortæller vi historierne om nogle af de mennesker, som igennem fattiggårdens mere end 100 års drift har været indlagt, arbejdet på eller været tilknyttet stedet. Fra den første fattiginspektør til den sidste forvalter. Fra børnene til de voksne. Fra unge til gamle. Fra arbejdsløse til syge.

Tilmelding er nødvendig
Arrangementet er for medlemmer af Museum Sydfyns Støtteforening Svendborg (tidligere Museumsforeningen). Det er gratis, men billet skal bestilles på forhånd, da der er begrænset antal pladser. Du bestiller din billet her.

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.