Har du en Robinson Crusoe i familien? Det er de færreste, der kan svare ja til det spørgsmål. Men det kan kunstneren Lise Kjær, der har henvendt sig til Svendborg Museum for at høre mere om sin oldefar Jørgen Chr. Jørgensen, født 1857 i Bregninge og senere kaptajn og bosat i Svendborg. Hun ville gerne bruge billederne til en udstilling i Warszawa.

Jorgensen xJørgen Chr. sejlede som styrmand og kaptajn på en snes danske og udenlandske skibe. Bl.a. oplevede han et meget dramatisk forlis med skibet G. Koch af Odense i 1913, hvor han med nød og næppe overlevede - se billedet fra forliset ved Aberdeen. Da han gik i land, slog han sig ned i Svendborg. Datteren Charlotte boede på Ny Klingstrup.Det viste sig desuden, at Jørgens bror Jens Adolph var Tåsinges Robinson Crusoe, der i strandede på Midway atollen i Stillehavet i 1886 og måske/måske ikke slog resten af besætningsmedlemmerne ihjel. Jørgens lillebror Vilhelm var snedker og overtog barndomshjemmet i Stjoul, hvorfra Jørgens far også havde drevet virksomhed - og bl.a. bygget en masse tøsingske gårde.Vilhelms ene datter emigrerede senere til USA, men familien i staterne glemte aldrig Tåsinge og donerede senere en stor sum penge til Tåsinge Museum.Det er altså aldrig til at vide, hvad ens familiehistorie gemmer!Tåsinge Lokalhistoriske arkiv har fundet en masse fede billeder frem af familien, der kan ses på arkiv.dk.

Læs mere om familien her:
- Lone Fallentin: "Robinson Crusoe fra Tåsinge" i Tåsinge Museums årbog fra 2016.
- Søren Lolk: "En Taasinge Bygmester" i Tåsinge Museums årbog 2001.
- Keld Thrane: "Arven fra Amerika" i Tåsinge Museums Årbog 2010.