Smugleri JP 600xSlots- og Kulturstyrelsen støtter forskning på Svendborg Museum! Projektet "De største Toldfraudulenter – Sydfynsk smugleri, moral og stat 1750-2000" har netop modtaget 102.000 kr til at opkvalificere forskningen på Svendborg Museum.

Smugleriet har været et væsentligt erhverv og bierhverv i Danmark siden middelalderen. Selvom smugleriet har udviklet sig fra 1700-tallets sejljoller fyldt med salt til de folkekære spritruter mellem Tyskland og Danmark i 1960’erne, så har smugleri vedvarende været en udfordring for det danske toldvæsen. I dansk historievidenskab er den omfangsrige ulovlige handel blevet betragtet som en kuriøs historie uden blik for, at smugleri kan tjene som prisme til fortidens mennesker og deres forhold til staten.

Du finder kronikken her

Der er betydelige aktuelle samfundsmæssige perspektiver i smugleriet, som kalder på yderligere forskning særligt i en tid, hvor diskussionen om SKAT, sort arbejde og danskernes forhold til staten er højaktuel. Projektet indebærer bl.a. udarbejdelsen af en fagfællebedømt artikel.

Forskningsprojektet er vokset frem af arbejdet med smugleriets historie i forbindelse med sommerens udstilling om smugleriet. De indledende tanker om smugleriet er formuleret i nedenstående kronik - men vi håber på at blive meget klogere på fænomenet i løbet af foråret takket være Slot- og Kulturstyrelsens støtte.